Bemutatkozás

Néhány gondolat a horgászturizmusról

A horgászturizmus minden vízterületen évtizedek óta jelen van, bár maga az elnevezés sokkal fiatalabb, mint a szó mögötti tartalom. Valamikor egyszerűen vándorhorgászoknak hívták azokat a horgászokat, akik nem csak a lakóhelyük közvetlen közelébe jártak horgászni, hanem időnként más, távolabbi, sokszor ismeretlen vizekre is ellátogattak. Ekkor még elsősorban a nyári időszakhoz kapcsolódott a fogalom, és alig néhány vízre volt jellemző az országban. A horgászturizmus kiteljesedése hosszú időszak eredménye volt, feltehetően szerepet játszott benne, hogy a javuló közlekedés jelentősen lerövidítette az utazáshoz szükséges időt, illetve a horgászlétszám emelkedése is összetevője lehetett a folyamatnak. Napjainkban szinte természetes, hogy a vizeink döntő többségén nem csak a helyi és a közelben lakó horgászok jelennek meg rendszeresen, hanem távoli településekről is érkeznek horgászok, akik között ráadásul vannak olyanok is, akik rendszeresen járnak az adott vízre, és lassan annyira kötődnek hozzá, mintha ott nőttek volna fel. Egy részük valamilyen szinten már a törzsközönséghez tartozik, vagy például vesz a vízparton egy nyaralót, és alig megy már máshová. Mindez persze nem ilyen egyszerű, ha konkrétan vizsgáljuk a horgászturizmus kialakulását, akkor azt láthatjuk, hogy valamilyen körülmény vagy adottság vonzza egy-egy helyre a horgászokat, és ennek megváltozásának a hatására akár el is pártolhatnak.

Ez is egy körforgás, egy horgászvíz divatosságának, felkapottságának a körforgása. Nagyon leegyszerűsítve, a jó fogási lehetőség és/vagy a kis horgászlétszám vonzza (és alakítja) a horgászturizmust, de a fogási lehetőségek romlása, vagy a sok horgász megjelenése már fordítva hat, és a horgászok másik, új helyet keresnek, vagy visszamennek egy régebbire. Vagyis a horgászturizmus szempontjából minden vízterületnek van felemelkedő, fejlődő időszaka, van fénykora, és van hanyatlása. És ez a folyamat akár többször is lejátszódhat. Több víz példájával lehetne bemutatni, hogy a spontán kialakuló horgászturizmus hogyan és miért fordult egy idő után hanyatlásba, de szerencsére arra is jócskán van példa, hogy a tudatosan szervezett és kialakított horgászturizmus hogyan lendítette fel egy-egy víz halgazdálkodását, illetve a parti település(ek) gazdaságát.

Vagyis, ahogy a turizmus minden formája, a horgászturizmus is olyan lehetőség, amely magában hordozza az előrelépést, a fejlődést, de ehhez komoly, minden szereplőt integráló összefogásra van szükség. Nem várhatjuk el, hogy spontán olyan helyzet alakuljon ki, ami mindenkinek kedvező, és az sem jó stratégia, hogy minden maradjon változatlan, mert ez nem is életszerű. A fejlődés, az átalakulás megállíthatatlan, egyetlen esélyünk, hogy okosan beavatkozva és irányítva olyan rendszert, olyan turisztikai hálózatot igyekezzünk kialakítani, amely minél több szereplőnek kedvező, amelynek minél többen élvezik az előnyeit.

Napjainkban a turizmus egyike a leggyorsabban, legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatoknak, a turizmusban rejlő potenciál segítheti leggyorsabban a járványhelyzet által okozott nehéz gazdasági helyzetből a kilábalást.

Ennek nagyon jó példája lehet a Cibakházi-holtágra kialakított horgászturizmus.

Ötleteiket, javaslataikat, kérdéseiket várjuk a horgaszturizmus@cibakhaza.hu címre.

Share This