Covid tájékoztató

nov 15, 2021 | Hírek

Tisztelt cibakházi Lakosok!

Cibakházán a koronavírus egyre gyorsuló ütemben terjed.

 Önkormányzatunk központi adatokat továbbra sem kap, de a rendelkezésre álló részleges adatok alapján kiterjedt járványhullámmal állunk szemben. Jelenleg Cibakházán 70 aktív megbetegedésről tudunk, amely naponta növekszik és sajnos már 2 fő kórházi kezelésre szorul.

 A korábbi járványhullámokban egyszerre, egyidőben az aktív esetek száma nem haladta meg a 20 főt ezáltal is a lakosság kis részét érintette. Településünkön az oltottak aránya nem haladja meg a 40%-ot, és az átfertőzöttségi arány is alacsony, ezért minden feltétel adott egy erőteljes járványhullámhoz, melynek tanúi lehetünk. Lakosság arányosan számítva, a járvány terjedési sebessége, az országos adatok több, mint kétszeresének felel meg. A következő időszakban a terjedésben lassulással nem számolunk.

 Önkormányzatunk továbbra is javasolja a védőoltások felvételét, illetve a 3. emlékeztető oltás beadatását. Aki a védőoltás felvételét fontolgatja, vegye figyelembe, hogy a teljes védettség kialakulásához a vakcina típusától függően 3-5 hétre van szükség, ezért a teljes védettség kialakulásához szükséges idő a járvány gyors terjedésére tekintettel meglehetősen korlátozott.

 Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a megnövekedett esetszám miatt a más jellegű betegséggel orvoshoz fordulók védelme érdekében, megváltozott az orvosi rendelő beteg ellátási rendje.

 08.00- órától 10.30- óráig a nem COVID tünetekkel orvoshoz fordulók kereshetik az orvosi rendelőt.

 10.30 és 12.00 óra között a COVID tünetekkel jelentkezők előzetes időpont egyeztetés utáni szűrése és ellátása történik.

 Felhívok mindenkit az elkülönült rendelési idő legszigorúbb betartására!

 Az orvosi rendelő épületében a maszk használata kötelező!

 Az önkormányzati fenntartású intézmények működnek, de rendezvényeket nem tarthatnak. Az intézményvezetők felhatalmazást kaptak, hogy a szülők, látogatók, ügyfelek fogadását szabályozzák, szükség esetén korlátozzák. Bármelyik intézménynél előfordulhat a vírushelyzet miatti átmeneti bezárás, melyről figyeljék az intézmények tájékoztatóit.

A következő időszakban településünkön a korábbi járványhullámokat többszörösen meghaladó esetszámmal számolunk. A megbetegedések továbbra is többségében a fiatal és középkorú korosztályt érintik, új jelenségként figyelhető meg, hogy a pozitív esetek között több gyermekkorú is van. Jelenleg a súlyos esetek aránya alacsony, de amennyiben a járvány az idősebb korosztályt is eléri a súlyosabb megbetegedések száma is emelkedhet.

 Mindenki számára (az oltott személyeknek is) javaslom a korábban már sikerrel alkalmazott, kiegészítő járványügyi intézkedések alkalmazását, elsősorban a maszk használatát, főként zárt térben, a kéz és felületfertőtlenítő szerek fokozott használatát, és a 1.5 méteres távolság tartását.

 Fokozottan vigyázzunk egymásra, magunkra, valamint idős és krónikus beteg hozzátartozóinkra.

Összes bejegyzés

Share This