A Cibakházi Mindenszentek Templom és az Egyházközség bemutatása

Cibakházának nem ez az első temploma. Levéltári okmányok bizonyítják, hogy Cibakháza már 1400-ban mezőváros volt. Már ekkor volttemploma. Jelenlegi templomunk 1757-1760 között épült közadakozásból. 1840-ben készült el a torony, amely később viharok következtében legalább háromszor ledőlt.

1875-ben a templomot két oldalkápolnával kibővítették, mert annak mérete kevésnek bizonyult

Így kapta meg a templom a mai formáját, a kereszthajót. A templomot többször is renoválták. A legnagyobb felújítás 1938-ban történt, a budapesti EUCHARISZTIKUS kongresszus évében. Akkor készültek el a ma is látható freskók, festmények, melyek Márton Lajos alkotásai. Ebben az évben készült el a főoltár felett látható Mária szobor, valamint a kórust és az orgonát is ekkor nagyobbították meg.

A környék egyik legszebb temploma. Jó belépni az épületbe, mert egyrészt az Isten háza és mivel „emberi” a magasság, meghittséget, családias légkört sugároz a falu legrégibb tanúja.

A freskókat Márton Lajos festőművész készítette, a díszítő-munkát Zsadányi János iparművész, több társával végezte.

Sajnálatos módon 2013-ban meggyilkolták a falu tiszteletben álló papját Szarvas András tb. főesperes-plébános Atyát. Örökre nyomot hagyott e szörnyű bűncselekmény úgy az Egyházközség és a falu életében. Ez egyben összefogásra is serkentette az itt élőket és kezd feléledni újra a hitélet. Fiatalok is megjelennek az Isten házában.

Varga Tamás diakónust 2014. december8-án a cibakházi Mindenszentek Templomban szentelte áldozópappá Dr. Beer Miklós a Váci Egyházmegye püspöke. 

Varga Tamás 2020 augusztus 1-je óta Cibakháza plébániai kormányzója.

Share This