Fotó: Internet
2023. január 23.

A kultúra univerzális

A kultúra napján nem csak a klasszikus kultúráról, hanem a modern világ változó kulturális helyzetéről is kell beszélni.

Zene, irodalom, képzőművészet, tánc, film, építészet… a klasszikus kultúra területeit szinte mindenki ismeri, és könnyen fel is tudja sorolni. Ezekről emlékezünk meg a Magyar Kultúra napján, és közben elfelejtjük, mennyi minden tartozik (tartozna) még a kultúrához. Például a viselkedésünk, kommunikációs szokásaink, életvitelünk, szociális érzékenységünk, embertársainkhoz való hozzáállásunk.

Röviden és hivatalosan a kultúra egy adott társdalom mindazon ismereteinek összessége, amelyek az emberi közösség összetartozását és fennmaradását biztosítják, illetve egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét is kultúrának nevezhetjük.

Napjaink felgyorsult és rohamosan differenciálódó világában a kultúra értékeinek megítélése is sajátos értelmezéseket kap. Az írott irodalom (és vele együtt az olvasás) egyre jobban elértéktelenedik. A kommunikáció a személyes kapcsolatok területéről jellemzően a közösségi média chat‑ablakaiba tevődött át, és lassan a társadalom másodrendű tagja lesz, akinek nincs okostelefonja.

Túlzásnak érzi valaki az utolsó mondatot?

Vannak áruházláncok, amelyeknek a kedvezményeit csak okostelefon applikációján lehet elérni, sőt nem olyan régen egy konferencián a program is csak egy, helyben letöltött applikációval volt elérhető. Akinek nincs okostelefonja, az nem kaphat kedvezményt, vagy nem tudhatja a konferencia programját.

A személyes találkozások, beszélgetések is jobbára a múlt emlékeivé válnak. A többség neten vásárol, elektronikus felületeken, írásban kommunikál – néha hátborzongató nyelvezeten.

És aki ebben nem akar részt venni, az sok dologból kiszorul, néhányan egyenesen digitális ősembernek tartják, vagy a fejéhez vágják, hogy ez a 21. század, lépést kéne tartani a kor vívmányaival.

Mindez a kultúra napjával kapcsolatosan jutott eszembe, mert szerintem a kultúrához a személyes kommunikáció (beszélgetés) szervesen hozzátartozik, a szegregáció viszont semmi körülmények között sem. Az a szegregáció, amely kommunikációra vetítve szorít ki embereket, az pedig hangsúlyozottan nem.

Mindeközben párkapcsolati terapeuták, pszichológusok, kommunikációs szakemberek jelzik egyre hangsúlyosabban, hogy a társadalmi szinten is komoly gondokat okoz az okostelefonok (és a rájuk telepített applikációk) kontroll nélküli használata.

Merre van akkor a fejlődés útja?

Ezt csak a jövő hivatott eldönteni.

De a kultúra napján tegyük egy kicsit félre napjaink vívmányait, beszélgessünk, vagy vegyünk le egy könyvet a polcról és olvassunk, sétáljunk egyet, nézegessünk régi épületeket, mert ezekről már döntött a történelem, ezek biztosan a kultúrához tartoznak…

Cikkek hasonló témában:

2023.január 22.
Idén 200 éves a Himnusz
Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta alá a Himnuszt.
2023.január 21.
Magyar kultúra napja Cibakházán
A magyar kultúra napját január 20-án tartották meg a Művelődési Házban.
2023.január 11.
A magyar kultúra napja
A magyar kultúra napját január 20-án tartják meg a Művelődési Házban.
2022.április 11.
A magyar költészet napja
Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészetet.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!