Üdvözöljük!

Ma 2024. June 24. Monday Iván névnap van.
Jegyzet
Tavaszi tél vizet áraszt…
Fotó: Internet
A mostani szokatlanul enyhe tél egyelőre csak esős évszaknak tűnik.

Enyhe a tél… ráadásul csapadékos… belvizek, árvizek mindenfelé. Minden bizonnyal a klímaváltozás csapott le ránk ilyen hirtelen… vagy talán mégse…

Szögezzük le gyorsan, a bulvárlapokhoz képest senkit nem akarunk riogatni. A tél ugyan valóban erőtlen, a hőmérséklet inkább a tavaszt vagy az őszt idézi, de mindez még nem ad okot arra, hogy pánikba essünk az időjárást illetően. A Kárpát-medence éghajlatába az efféle kilengések még simán beleférnek, az elmúlt évszázadokban is volt példa ennyire enyhe télre. Történeti leírások alapján érdemes megemlíteni, hogy a 18. században egymást érték a mostaninál sokkal enyhébb telek, Fáy András 1826-ban írt művében felsorol több olyan telet, ami szinte nyárias jellegű időjárást produkált. 1722 februárjában virágoztak a gyümölcsfák, 1759-ben április elején már kaszálták a legelőket, 1788 januárjában szántottak és levelet bontottak a fák.

A hőmérséklet szempontjából tehát nem kell kétségbe esnünk, volt már, és vélhetően lesz is hasonlóan enyhe tél Magyarországon.

Ami igazán aggasztó, az ennek az enyhe időjárásnak a várható következménye, a különböző mezőgazdasági kártevők és kórokozók felszaporodása, hiszen az enyhe tél aligha szelektálja őket, és a melegedéskor teljes erővel fognak nekiesni a különböző növényeknek. Ahogy az egyik mezőgazdaságban érdekelt kollégával beszéltük a napokban, amit a fűtésen megspórol, azt el fogja vinni a növényvédelem.

Érdemes szót ejteni az elmúlt időszak csapadékhelyzetéről is. Vannak az országban területek, ahol néhány nap alatt az egyhavi átlagot meghaladó csapadék hullott. Ennek eredményeképpen áradnak a folyók, belvizek alakulnak ki a földeken. Ez most nem öröm, sőt… De kicsit előre tekintve ki lehet jelenteni, hogy idén előreláthatóan nem lesz a tavalyihoz hasonló gyilkos aszály. Mert aki emlékszik még, az pontosan tudja, hogy azt a téli-tavaszi csapadék hiánya alapozta meg.

Van tehát ebben az enyhe, esős télben jó is, rossz is. Ez kicsit attól is függ, honnan nézzük, meg talán attól is, hogy mire emlékszünk, meg attól, hogy mit hiszünk el, vagy mit szeretnénk elhinni. Mert napjainkban a média azért időnként ebben a kérdésben is megpróbál némi pánikot kelteni, akkor is, ha a helyzet korántsem annyira szélsőséges…

Ezer szerencse, hogy magát az időjárást senki nem tudja befolyásolni.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Hópehely
Kultúra
Ma beköszöntött a tél…
Közérdekű
Figyeljünk oda egymásra!
Közérdekű
Kullancsveszély!
Jegyzet
Közelítő tél

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség