Fotó: Internet
2022. november 14.

8 milliárd a Föld népessége

Az ENSZ szerint a növekedés a közegészségügy, a táplálkozás, a személyes higiénia és az orvostudomány fejlődésének köszönhető.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete előrejelzése szerint 2022. november 15-én, kedden, a világ népessége eléri a 8 milliárd főt. Ez a lélekszám mérföldkő az emberi fejlődésben, a népességnövekedés az emberi élettartam fokozatos növekedésének köszönhető, ami a közegészségügy, a táplálkozás, a személyes higiénia és az orvostudomány fejlődésének köszönhető.

A Föld népessége az utóbbi 70 évben szinte megnégyszereződött. Az 1950-es évek elején még nagyjából 2 milliárdan voltunk.

A világ népessége 12 év alatt 7 milliárdról 8 milliárdra nőtt, várhatóan 2037-ben lesz a következő mérföldkő, vagyis körülbelül 15 év múlva fogja 9 milliárd népességet elérni.

„Ahogy emberi családunk egyre nagyobb lesz, úgy válik egyre megosztottabbá is” – mondta António Guterres főtitkár, aki szerint napjainkban milliárdok küszködnek a megélhetéssel, százmilliók éheznek, és rekordszámú ember menekül hazájából az adósság, a nehézségek, a háborúk és az éghajlati katasztrófák elől.

„Ha nem hidaljuk át a gazdagok és szegények közötti szakadékot, akkor egy olyan nyolcmilliárd fős világot készítünk elő, amely tele van feszültséggel, bizalmatlansággal, válsággal és konfliktusokkal. Mindössze egy maroknyi milliárdos rendelkezik annyi vagyonnal, mint a világ szegényebbik fele, miközben a felső egy százalék a világ jövedelmének egyötödét teszi zsebre.” – közölte az ENSZ-főtitkára.

“A társadalom bármilyen fejlődése a népesség növekedéséhez, azaz több éhes szájhoz vezet. (…) A körülmények javulásával a népesség legalább egy része elkerülhetetlenül visszazuhan a szegénységbe.”

Alice Bell

Cikkek hasonló témában:

2022.június 1.
Mennyien vagyunk?
Településünk lakossága az elmúlt évtizedben sajnos folyamatosan csökkent.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!