Üdvözöljük!

Ma 2024. May 28. Tuesday Emil, Csanád névnap van.
Közérdekű
Az internet veszélyei
Fotó: Internet
Napjainkban szinte lehetetlen internet nélkül élni, de ez sajnos nem mindig biztonságos.

Manapság egyre többen osztanak meg, töltenek fel az internetre személyes adatokat. Nem gondolnak bele a következményekbe, úgy gondolják velük nem fog semmi rossz történni. Főként a fiatalkorúak vannak a veszélynek kitéve, hisz jellemzően már egész fiatal korban kezdik használatba venni az internetes eszközöket, sokszor nem tudják felmérni az internet veszélyeit. Azt szokták mondani, amit a világhálóra feltöltünk, az ott is marad.

Vigyázni kell, milyen fotókat töltünk fel, milyen posztokat írunk ki, hisz bárki visszaélhet vele. Nem árt meggondolni kinek milyen fotót küldünk magunkról és másokról. A számítógépeken mindig ki kell jelentkezni a közösségi oldalokról, főleg, ha nyilvános helyen vagyunk. A letöltések alkalmával, figyelnünk kell arra, hogy csak olyan tartalmakat töltsünk le, ami nem illegális.

Vannak hibák, amiket leginkább a fiatalok követnek el internetezés közben. A leggyakoribbak között van, hogy túlzottan sokat posztolnak magukról és másokról, illegális tartalmakat töltenek le és fel, felelőtlenül kattintanak nem biztonságos oldalakra. Sokan úgy gondolják, amit az interneten csinálnak, arról más nem tud.

Az internet súlyos, (büntetőjogi kategóriába sorolható) veszélyeihez sorolhatjuk az internetes zaklatást, amiről nem is gondolnánk, mennyire gyakori a fiatalok körében. Az Interneten keresztül (főleg a közösségi médiában) sokszor előfordulnak a fenyegetések, zsarolások, rossz indulatú megjegyzések kiírása. A mai világban rengeteg álprofil fenyegetheti főként a gyerekeket.

Az internetes társkeresés manapság igen elterjedt, de itt is vigyázni kell, hisz előfordulhat, hogy nem valós adatokat, képeket töltenek fel.  Mivel nem tudni biztosra, ki van a másik oldalon, a személyes információkat csak kellő ismeretség után (bizonyos adatokat akkor se!) adjunk meg magunkról.

Az internetes vásárlásoknál fontos odafigyelni, hogy megbízható oldalakról vásároljunk, lehetőleg inkább a személyes átvételt és a készpénzes fizetést válasszuk.

Az internetes vírusok gyors terjedéssel főként levelezés útján nagy károkat tudnak okozni, ezért mindenképp ajánlatos víruskereső programot letölteni. Manapság a Facebookon és más közösségi, levelezési oldalakon keresztül terjednek leginkább a vírusok. Például az ismerősök nevében kapott szövegben a link megnyitása után, máris megfertőződhet az internetes eszközünk, vagy adatokat szerezhetnek meg rólunk.

Érdemes odafigyelni és felhívni egymás figyelmét az internet veszélyeire.

Jó lenne, ha a CHO oldalain beszélgetés indulhatna a témáról, ha tudnánk segíteni egymásnak, ha megosztanánk a tapasztalatainkat.

Véleményüket a cho@cibakhaza.hu címre várjuk

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közérdekű
Internetadó
Közérdekű
Olvasói levél
Közérdekű
Hasznos tanácsok
Közérdekű
Behálózva

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség