Fotó: Internet
2022. augusztus 29.

Az internet veszélyei

Napjainkban szinte lehetetlen internet nélkül élni, de ez sajnos nem mindig biztonságos.

Manapság egyre többen osztanak meg, töltenek fel az internetre személyes adatokat. Nem gondolnak bele a következményekbe, úgy gondolják velük nem fog semmi rossz történni. Főként a fiatalkorúak vannak a veszélynek kitéve, hisz jellemzően már egész fiatal korban kezdik használatba venni az internetes eszközöket, sokszor nem tudják felmérni az internet veszélyeit. Azt szokták mondani, amit a világhálóra feltöltünk, az ott is marad.

Vigyázni kell, milyen fotókat töltünk fel, milyen posztokat írunk ki, hisz bárki visszaélhet vele. Nem árt meggondolni kinek milyen fotót küldünk magunkról és másokról. A számítógépeken mindig ki kell jelentkezni a közösségi oldalokról, főleg, ha nyilvános helyen vagyunk. A letöltések alkalmával, figyelnünk kell arra, hogy csak olyan tartalmakat töltsünk le, ami nem illegális.

Vannak hibák, amiket leginkább a fiatalok követnek el internetezés közben. A leggyakoribbak között van, hogy túlzottan sokat posztolnak magukról és másokról, illegális tartalmakat töltenek le és fel, felelőtlenül kattintanak nem biztonságos oldalakra. Sokan úgy gondolják, amit az interneten csinálnak, arról más nem tud.

Az internet súlyos, (büntetőjogi kategóriába sorolható) veszélyeihez sorolhatjuk az internetes zaklatást, amiről nem is gondolnánk, mennyire gyakori a fiatalok körében. Az Interneten keresztül (főleg a közösségi médiában) sokszor előfordulnak a fenyegetések, zsarolások, rossz indulatú megjegyzések kiírása. A mai világban rengeteg álprofil fenyegetheti főként a gyerekeket.

Az internetes társkeresés manapság igen elterjedt, de itt is vigyázni kell, hisz előfordulhat, hogy nem valós adatokat, képeket töltenek fel.  Mivel nem tudni biztosra, ki van a másik oldalon, a személyes információkat csak kellő ismeretség után (bizonyos adatokat akkor se!) adjunk meg magunkról.

Az internetes vásárlásoknál fontos odafigyelni, hogy megbízható oldalakról vásároljunk, lehetőleg inkább a személyes átvételt és a készpénzes fizetést válasszuk.

Az internetes vírusok gyors terjedéssel főként levelezés útján nagy károkat tudnak okozni, ezért mindenképp ajánlatos víruskereső programot letölteni. Manapság a Facebookon és más közösségi, levelezési oldalakon keresztül terjednek leginkább a vírusok. Például az ismerősök nevében kapott szövegben a link megnyitása után, máris megfertőződhet az internetes eszközünk, vagy adatokat szerezhetnek meg rólunk.

Érdemes odafigyelni és felhívni egymás figyelmét az internet veszélyeire.

Jó lenne, ha a CHO oldalain beszélgetés indulhatna a témáról, ha tudnánk segíteni egymásnak, ha megosztanánk a tapasztalatainkat.

Véleményüket a cho@cibakhaza.hu címre várjuk

Cikkek hasonló témában:

2023.január 20.
Internetadó
Az idei év tavaszától a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál törölni kell.
2022.szeptember 26.
Olvasói levél
Az internet veszélyei cikkre reagálva, megkaptuk az első olvasói történetet.
2022.szeptember 5.
Hasznos tanácsok
Hasznos tanácsok az internetező gyerekekkel kapcsolatosan.
2022.szeptember 2.
Behálózva
Számtalan előnye mellett az Internet hátrányai és veszélyei sem elhanyagolhatóak.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!