Fotó: Internet
2022. szeptember 2.

Behálózva

Számtalan előnye mellett az Internet hátrányai és veszélyei sem elhanyagolhatóak.

Reklámok tucatjai bíztatnak naponta elektronikus (általában Interneten keresztül történő) ügyintézésre, számlafizetésre. Az átlagember életének jelentős része már a világhálón vagy annak segítségével, felhasználásával zajlik. Ismeretlen terep, valódi virtuális dzsungel. De sokaknak még sincs veszélyérzetük. Pedig – ahogy a közelmúltban már írtunk róla – számos veszélynek vagyunk kitéve, amikor netezünk. Ezek egy része elvileg könnyen elhárítható, ha odafigyelünk, illetve némiképp gyanakvóak vagyunk például az ismeretlen címről érkező, helyesírási hibáktól hemzsegő, mesés nyereménnyel vagy örökséggel kecsegtető e-mailekkel szemben. Az elemzők szerint már az is nagy előrelépés a biztonság felé, ha a jelszavas belépést igénylő oldalaknál nem az 12345 jelszót választjuk, amely a felmérések szerint néhány éve még a világ leggyakrabban használt jelszava volt. De az adathalászok a mai napig eredményesek, bankszámla adatokat, jelszavakat, vagy más érzékeny, felhasználható információkat csalnak ki felnőttektől. Mondhatjuk, hogy mindez részben a felhasználók felelőssége is, sőt elsősorban az ő felelősségük, óvatlanságuk, tapasztalatlanságuk.

De mindez mellé azonnal meg kell jegyezni, ha felnőtt, tapasztalt, sok esetben magasan iskolázott emberek is áldozatul esnek, akkor vajon mekkora veszélyben vannak a gyermekeink? Ők még naivabbak, gyanútlanabbak, viszont az Internetet folyamatosan használják, időnként intenzívebben, mint a felnőttek. Számítógépük, tabletük, okostelefonjuk van, és ezekkel gyakran szülői felügyelet és ellenőrzés nélkül szörföznek a világhálón, használják a közösségi médiát. És aki olvassa a híreket, nap, mint nap hall furcsa, életveszélyes kihívásokról, gyerekekkel szemben elkövetett visszaélésekről.

Felmerül bennem a kérdés: Nem féltjük a gyermekeinket az Internettől?

Világos, hogy elzárni nem lehet őket – főleg a digitális oktatás idején nem lehetett, de meg tudjuk-e gátolni, hogy áldozattá, célponttá váljanak? Miként tudjuk elmondani, megtanítani nekik, hogy az Internet veszélyes is lehet? Hogyan lehet szabályozni számukra az Internet használatát? Egyáltalán, hány éves kortól használhatja egyedül a gyerek a világhálót?

Ebben a témában várjuk olvasóink véleményét, ötleteit, gyakorlati tapasztalatait.

Címünk: cho@cibakhaza.hu

A tartalmas, figyelemre méltó írásokat szerkesztett, és ha szükséges, rövidített formában meg szeretnénk jelentetni, mert biztos, hogy tanulságos lesz.

Cikkek hasonló témában:

2023.január 20.
Internetadó
Az idei év tavaszától a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál törölni kell.
2022.szeptember 26.
Olvasói levél
Az internet veszélyei cikkre reagálva, megkaptuk az első olvasói történetet.
2022.szeptember 5.
Hasznos tanácsok
Hasznos tanácsok az internetező gyerekekkel kapcsolatosan.
2022.augusztus 29.
Az internet veszélyei
Napjainkban szinte lehetetlen internet nélkül élni, de ez sajnos nem mindig biztonságos.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!