Üdvözöljük!

Ma 2024. April 15. Monday Anasztázia, Tas névnap van.
Közérdekű
Invazív kaktusz
Fotó: Index.hu
Egyre több helyen jelennek meg az invazív kaktuszok.

Egy új jelenség jelent meg Magyarországon, ami egyre inkább csak terjed, az invazív kaktuszállományok. Az invazív kaktusznak két fajtája gyakoribb, a heverő és coloradói medvetaplkaktusz, de emellett Cylindropuntia kaktuszfajt is találtak már az ország több pontjában.

Vannak fajok, amik már annyira elterjedtek országunk részén, hogy az állományt próbálják kordába tartani, így megakadályozva a további terjedését. A kaktuszok főként homokpusztagyepeken, sziklagyepeken, és dolomitsziklagyepeken terjednek leginkább. A probléma, hogy kitudják szorítani az ott levő őshonos növényeket, ezáltal a gazdálkodásban is gondot okozhat, hisz a legelők gyomokká válnak, így az állatok sem tudnak a legelőkön fogyasztani. Megfigyelhető, hogy ország egyre több helyén jelennek meg, az elmúlt időszakban pedig szinte megháromszorozódott az ismertté vált kaktuszállomány. A kutatók szerint van olyan példány, ami az extrém hidegnek is ellenáll. A medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése pedig nem a klímaváltozásnak tudható be. Előfordulása leginkább a Duna – Tisza közén található, de a Nyírségben, a Börzsönyben, a Pilisben, a Vértesben, a Gerecsében, a Bakonyban, a Mecsekben és a Villányi-hegységben, az Alföldön is találtak állományokat.

Utánajártunk a mi környékünkön megjelentek-e már a kaktuszok, a válasz pedig, hogy egyelőre még nem, de csak idő kérdése mikor jelennek meg. Inkább a laza talajokat kedvelik ezek a fajok, így valahol, Cserkeszőlőtől délre lévő homokháton számíthatunk a megjelenésükre.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség