Fotó: Internet
2023. február 13.

Készülnek az aszályra

A vízügyi igazgatóságok 40 millió köbméternyi belvizet fogtak vissza a tározókban.

A napokban több hírportál is írt arról, hogy a vízügyi igazgatóságok 40 millió köbméternyi belvizet fogtak vissza a tározókban, az elmúlt hónapok csapadékából.

A tavalyi évi aszály után jól jött a csapadék, ezért a vízügy a mostani bőséges csapadék egy részét igyekeznek tározni, visszatartani a rendszereikben, készülve egy újabb aszályos időszakra.

Hazánkban összesen 179 belvíztározó van. A belvízből betározott víz későbbi öntözésre való felhasználása azonban nem feltétlenül alkalmazható a vízminőségi problémák miatt. Az összegyűjtött belvíz kétharmada a Közép-Tisza vidéki és a tiszántúli igazgatóság területére esik.

“A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a múlt év végén a Tisza emelkedő vízállásából folyamatosan töltötte a szabolcsveresmarti Rétközi-tavat, a Szamoson érkező árhullámból pedig tudták tölteni a szamossályi tározót is. A Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő, Szamos menti tározóba kormányozzák. A magas tiszai vízállást kihasználva sikerült Gávavencsellő térségében a Lónyai-főcsatornában is magasabb vízszintet elérni.” – írta a hirklikk.hu

A mi Holtágunk vízszintje szerencsére magas, így minket nem veszélyeztett ez a helyzet egy jó darabig.

Cikkek hasonló témában:

2023.március 24.
„Csobban a víz”- Víz világnapja az óvodában
A Víz világnapja (március 22.) alkalmából óvodánkban minden csoport a víz témakörében tevékenykedik.
2023.március 22.
Március 22. – A víz világnapja
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.
2022.október 5.
Nincs még vége az aszálynak
Hiába jött meg az elmúlt napokban a csapadék, a talaj vízháztartása és a talajvíz szintje még nem állt helyre.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!