Kullancsok ellen
Összefoglaltuk a kullancsok elleni hasznos információkat.

A jó idő miatt sokan választják a kirándulást, mennek túrázni az erdőkbe, vagy csak egy közeli parkba. A kullancsok ma már szinte mindenhol előfordulnak. Aktivitásuk valamilyen szinten időjárásfüggő, nem szeretik a tűző napot, tehát 35 fokban, nyílt terepen kisebb eséllyel kapaszkodnak ránk, mint az árnyékos erdőben, ahol párásabb a levegő.

A kullancscsípést megelőzni a követketőképp lehet:

  • Ajánlott kullancs riasztószer használata.
  • Világos ruházatot vegyünk fel, hisz a kullancs így könnyebben észrevehető.
  • A túrázás során inkább hosszú ujjú felsőt, hosszúszárú nadrágot és hosszabb zoknit használjunk.
  • Kerüljük a sűrű aljnövényzetet.
  • Hazatérve vizsgáljuk át a testünket, alaposabban a hajunkat, füleket, hónalj, deréktáj, köldök, lábak, térdhajlat területeit.
  • Ellenőrizzük a ruházatunkat, felszerelésünket, nincs-e rákapaszkodva kullancs, majd tusoljunk le.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

A fejénél, a bőrünkhöz közel fogjuk meg egy csipesszel, majd lassan, óvatosan húzzuk, amíg ki nem jön. Ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok használata is tiltott, mivel a kullancsot ért stresszhatás következtében öklendezésre késztetjük és fertőzött béltartalmát a szervezetünkbe üríti. A kullancscsípést követően, ha ez elmúlt pár évben nem kapott tetanusz védőoltást, akkor érdemes felvenni.

Forduljunk minél előbb orvoshoz, ha a csípést követő egy hónapban láz, fejfájás, kiütés, vagy növekvő piros folt jelenik meg a csípés helye körül. A kullancsok által legismertebb terjesztett betegség a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.

Sárai Kitti
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.