Üdvözöljük!

Ma 2024. May 22. Wednesday Júlia, Rita névnap van.
Közérdekű
Téli madáretetés
Fotó: Greeman.hu
A madarak etetésének fontossága.

A téli madáretetési időszak körülbelül december elejétől hozzávetőleg március második feléig tart. Ebben az időszakban is fontos oda figyelnünk a madarakra.

A legjobb megoldás leginkább a napraforgómagok kihelyezése, de vannak már különböző magkeverékek is, amiben a napraforgómagok mellett megtalálható a búza, kukorica, köles is.

A madarak eltérő módon táplálkozhatnak, vannak fajok, akik inkább a földön keresgélnek élelem után (pl. a rigók) és vannak, akik inkább az etetőkön próbálkoznak. A talajon keresgélőknek tehetünk ki almagerezdeket, almacsutkákat, egy részét pedig a cserjék ágaira is szúrhatjuk.

Fontos, hogy a költési időszakban, a fiókák kikelését követően ne etessük a madarakat, mivel a fiókák a magokat megemészteni nem tudják, ezért elpusztulhatnak.

Többféle etetőtípus létezik, az etetőket házilag is ellehet készíteni, akár egy PET palackból is.

A madarak számára a víz is lényegesen fontos, így ez eleségek mellé, ha tudunk helyezzünk ki vizet is.

A madarakon nem csak segíthetsz, de meg is figyelheted, számlálhatod őket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hív mindenkit február 28-ig, amiről már korábban is hírt adtunk. Az ezzel kapcsolatos információkat itt olvashatod el.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közérdekű
Nagy Téli Madárles
Kultúra
Az év madara

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség