Üdvözöljük!

Ma 2024. May 21. Tuesday Konstantin névnap van.
Közérdekű
Tiszavirágzás
Fotó: Pesti Gábor
A tiszavirág nászrepülésével Tiszakürt, Tiszainoka és Nagyrév térségében folyamatos az idei kérészrajzás.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű legnagyobb kérészfaj. A kérész két-négy éven keresztül lárvaállapotban fejlődik, a víz alatti anyagos partoldalba vájt üregekben. Egyhelyen egyszerre három nemzedék is együtt élhet. Minden évben egyszeri alkalommal, a lárvák előjönnek és átváltoznak.

Általunk látható életük nagyon rövid, hisz mindössze pár órát élnek, kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk és pusztulásuk is ebben az időben zajlik, ami egyedülálló természeti látványosság.

A kifejlett nőstények szárnya szürkés színűek, a hím rovaroké világosbarna. A legnagyobb európai kérész, kifejlődve akár 8-12 centiméter hosszú lehet, a szárnyfesztávolságuk pedig elérheti a 6-7 centimétert.

A tiszavirág bár valaha egész Európában elterjedt volt, ma már igazi magyar különlegességnek számít, hisz mára már csak a Tiszában és mellékfolyóin található meg tömegesen. A kérészek csak a tiszta, oxigén dús vizekben tudnak fejlődni.

A rajzás késő délutántól, teljes sötétedésig látható volt a tegnapi napon. A napokban, ha még szerencsénk van, lehet még látni a kérészeket. Aki teheti, látogasson el a fent megnevezett térségekbe és figyelje meg a csodás természeti látványosságot a vízparton. A rajzás lentről felfelé halad, így érdemes a Tisza felső részein keresni a kérészeket.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség