Fotó: Pesti Gábor
2022. június 22.

Tiszavirágzás

A tiszavirág nászrepülésével Tiszakürt, Tiszainoka és Nagyrév térségében folyamatos az idei kérészrajzás.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű legnagyobb kérészfaj. A kérész két-négy éven keresztül lárvaállapotban fejlődik, a víz alatti anyagos partoldalba vájt üregekben. Egyhelyen egyszerre három nemzedék is együtt élhet. Minden évben egyszeri alkalommal, a lárvák előjönnek és átváltoznak.

Általunk látható életük nagyon rövid, hisz mindössze pár órát élnek, kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk és pusztulásuk is ebben az időben zajlik, ami egyedülálló természeti látványosság.

A kifejlett nőstények szárnya szürkés színűek, a hím rovaroké világosbarna. A legnagyobb európai kérész, kifejlődve akár 8-12 centiméter hosszú lehet, a szárnyfesztávolságuk pedig elérheti a 6-7 centimétert.

A tiszavirág bár valaha egész Európában elterjedt volt, ma már igazi magyar különlegességnek számít, hisz mára már csak a Tiszában és mellékfolyóin található meg tömegesen. A kérészek csak a tiszta, oxigén dús vizekben tudnak fejlődni.

A rajzás késő délutántól, teljes sötétedésig látható volt a tegnapi napon. A napokban, ha még szerencsénk van, lehet még látni a kérészeket. Aki teheti, látogasson el a fent megnevezett térségekbe és figyelje meg a csodás természeti látványosságot a vízparton. A rajzás lentről felfelé halad, így érdemes a Tisza felső részein keresni a kérészeket.

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!