Tiszavirágzás
A tiszavirág nászrepülésével Tiszakürt, Tiszainoka és Nagyrév térségében folyamatos az idei kérészrajzás.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű legnagyobb kérészfaj. A kérész két-négy éven keresztül lárvaállapotban fejlődik, a víz alatti anyagos partoldalba vájt üregekben. Egyhelyen egyszerre három nemzedék is együtt élhet. Minden évben egyszeri alkalommal, a lárvák előjönnek és átváltoznak.

Általunk látható életük nagyon rövid, hisz mindössze pár órát élnek, kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk és pusztulásuk is ebben az időben zajlik, ami egyedülálló természeti látványosság.

A kifejlett nőstények szárnya szürkés színűek, a hím rovaroké világosbarna. A legnagyobb európai kérész, kifejlődve akár 8-12 centiméter hosszú lehet, a szárnyfesztávolságuk pedig elérheti a 6-7 centimétert.

A tiszavirág bár valaha egész Európában elterjedt volt, ma már igazi magyar különlegességnek számít, hisz mára már csak a Tiszában és mellékfolyóin található meg tömegesen. A kérészek csak a tiszta, oxigén dús vizekben tudnak fejlődni.

A rajzás késő délutántól, teljes sötétedésig látható volt a tegnapi napon. A napokban, ha még szerencsénk van, lehet még látni a kérészeket. Aki teheti, látogasson el a fent megnevezett térségekbe és figyelje meg a csodás természeti látványosságot a vízparton. A rajzás lentről felfelé halad, így érdemes a Tisza felső részein keresni a kérészeket.

Sárai Kitti
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.