Országgyűlés választás és Országos népszavazás Cibakházán
Az április 3-i szavazás eredményei

Az országgyűlési képviselők 2022. évi választása és az országos népszavazás Cibakházán rendben lezajlott. A választópolgárok négy szavazókörben adhatták le voksaikat a településen. A szavazásra jogosultak közül az országgyűlési képviselők-választásán a 3024 választópolgár közül a választópolgárok 53,35 %-a (1600 fő), az országos népszavazáson a választópolgárok 53, 05 %-a (1591 fő) vett részt. A választásokon rendkívüli esemény nem történt.

A szavazatok feldolgozottsága alapján Cibakházán az egyéni jelöltek közül a legtöbb szavazatot Herczeg Zsolt (FIDESZ-KDNP) 58,88 %-ot kapott (942 szavazat). A 2. helyen Csányi Tamás (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) végzett 29,94 %-kal (479 szavazat). A harmadik helyet Szabó Bettina (MI HAZÁNK) 5,88 %-kal (94 szavazat) szerezte meg. Farkas Attila (MKKP) 40 szavazatot, Szegény János 13 szavazatot és Bencsik Mihály 6 szavazatott kapott.

A szavazatok 98,96%-os feldolgozottságánál Cibakházán a pártlistákra leadott szavazatok 60,38 %-át (966 szavazat) a FIDESZ-KDNP, a szavazatok 28,38 %-át (454 szavazat) a DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP- LMP-PÁRBESZÉD, és a szavazatok 5,88 %-át (94 szavazat) a MI HAZÁNK kapta. Az MKKP 45 szavazatot, a NORMÁLIS PÁRT 11 szavazatot és a MEMO 9 szavazatot kapott.

Az országos népszavazáson 1591 fő vett részt Cibakházán, de a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, mivel a választópolgárok 50%-a egyik kérdésben sem adott le érvényes szavazatot.

A jelölő szervezetek által delegált tagok közül a szavazatszámláló bizottságokban összesen 16 fő vett részt.

A választásokat megelőző napon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottságából Cibakházán személyesen 2 EBESZ megfigyelő vizsgálódott a választások megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban. Kérdéseket intéztek a Helyi Választási Iroda vezetője felé és a szavazókört is megtekintették. Az EBESZ megfigyelők Cibakházán rendellenességre irányuló figyelemfelhívással nem éltek.

A választás tisztasága, jogszerűsége ellen eddig nem érkezett kifogás.

A választásokon résztvevő szavazatszámláló bizottságok választott és delegált tagjainak, a szavazatszámláló bizottságok mellett működő jegyzőkönyvvezetőknek, valamint a helyi választási iroda munkatársainak és segítőinek (gépkocsivezetők, éjjeliőrök, takarítók, konyhai dolgozók, intézményvezetők) és a szavazatszámláló bizottságok póttagjainak a munkájukat és a rendelkezésre állásukat ezúton is köszönöm!

Hegyes Zoltán polgármester
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Korábbi Közlemények

Közlemény