Országgyűlés választás és Országos népszavazás Cibakházán
Az április 3-i szavazás eredményei

Az országgyűlési képviselők 2022. évi választása és az országos népszavazás Cibakházán rendben lezajlott. A választópolgárok négy szavazókörben adhatták le voksaikat a településen. A szavazásra jogosultak közül az országgyűlési képviselők-választásán a 3024 választópolgár közül a választópolgárok 53,35 %-a (1600 fő), az országos népszavazáson a választópolgárok 53, 05 %-a (1591 fő) vett részt. A választásokon rendkívüli esemény nem történt.

A szavazatok feldolgozottsága alapján Cibakházán az egyéni jelöltek közül a legtöbb szavazatot Herczeg Zsolt (FIDESZ-KDNP) 58,88 %-ot kapott (942 szavazat). A 2. helyen Csányi Tamás (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) végzett 29,94 %-kal (479 szavazat). A harmadik helyet Szabó Bettina (MI HAZÁNK) 5,88 %-kal (94 szavazat) szerezte meg. Farkas Attila (MKKP) 40 szavazatot, Szegény János 13 szavazatot és Bencsik Mihály 6 szavazatott kapott.

A szavazatok 98,96%-os feldolgozottságánál Cibakházán a pártlistákra leadott szavazatok 60,38 %-át (966 szavazat) a FIDESZ-KDNP, a szavazatok 28,38 %-át (454 szavazat) a DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP- LMP-PÁRBESZÉD, és a szavazatok 5,88 %-át (94 szavazat) a MI HAZÁNK kapta. Az MKKP 45 szavazatot, a NORMÁLIS PÁRT 11 szavazatot és a MEMO 9 szavazatot kapott.

Az országos népszavazáson 1591 fő vett részt Cibakházán, de a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, mivel a választópolgárok 50%-a egyik kérdésben sem adott le érvényes szavazatot.

A jelölő szervezetek által delegált tagok közül a szavazatszámláló bizottságokban összesen 16 fő vett részt.

A választásokat megelőző napon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottságából Cibakházán személyesen 2 EBESZ megfigyelő vizsgálódott a választások megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban. Kérdéseket intéztek a Helyi Választási Iroda vezetője felé és a szavazókört is megtekintették. Az EBESZ megfigyelők Cibakházán rendellenességre irányuló figyelemfelhívással nem éltek.

A választás tisztasága, jogszerűsége ellen eddig nem érkezett kifogás.

A választásokon résztvevő szavazatszámláló bizottságok választott és delegált tagjainak, a szavazatszámláló bizottságok mellett működő jegyzőkönyvvezetőknek, valamint a helyi választási iroda munkatársainak és segítőinek (gépkocsivezetők, éjjeliőrök, takarítók, konyhai dolgozók, intézményvezetők) és a szavazatszámláló bizottságok póttagjainak a munkájukat és a rendelkezésre állásukat ezúton is köszönöm!

Hegyes Zoltán polgármester

Korábbi Közlemények