Fotó: Internet
2022. június 29.

Tilos fürdőzni a Cibakházi Holt-Tiszában

A Cibakházi Holt -Tisza teljes területén Tilos a fürdőzés! Gödörhöz tartozó vízterület nem minősül kijelölt fürdőhelynek! A Cibakházi Holt -Tisza területén nincs kijelölt fürdőhely!

A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) szerint a holtág vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Mi minősül fürdőzésnek?

A BM rendelet szerint fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök stb.) vízen történő használata is, amely a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerint nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással. Tehát minden olyan eszközzel való fürdés fürdőzésnek minősül, melyhez nem kell külön hatósági engedély. Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata.

 

Milyen szankcióval jár, ha valaki a Holt-Tiszában fürdik?

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján, aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el. A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

Mennyi a bírság összege?

A helyszíni bírság összege 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70.000 Ft-ig terjedhet. Fiatal korú esetén a helyszíni bírság legmagasabb összege 25.000 Ft.

A szabálysértési törvény rendelkezései alapján 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírság is kiszabható. Fiatal korú esetén a pénzbírság legmagasabb összege 50.000 Ft.

Kérjük, hogy ne fürdőzzenek a Holt-Tiszában!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!