Fotó: Internet
2023. január 1.

1943. január 1-én halt meg Rejtő Jenő

A költői képzavarok mesterének művein korosztályok nőttek fel.

A magyar irodalom egyik zseniális alkotója, a szóviccek, költői képzavarok virtuóza alig 38 évet élt, mégis páratlan életművet hagyott ránk.

Rejtő művei sokak életében voltak meghatározóak, a ’70-es években olvasottsága Jókaiéval vetekedett, egyes mondatai, szófordulatai halhatatlanná váltak, máig idézik őket országszerte.

Napjainkban talán Rejtő regényeivel lehetne ismét kedvet csinálni az olvasásnak.

Legméltóbban talán akkor emlékezünk rá, ha felelevenítjük néhány könyvének első mondatait:

A megkerült cirkáló:
„- Pénzt vagy életet!
– Életet!

A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hangzott el a fenti válasz.”

A három testőr Afrikában:
„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.

Piszkos Fred a kapitány:
„- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.

– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.”

A tizennégy karátos autó:

„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól…”

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!