Fotó: Internet
2022. november 14.

A cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség nemzetközi jelképe a kék karika.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 1991 óta ünnepli november 14-én a Diabétesz (cukorbetegség) világnapját. Azért jutott erre a napra a választás, mert ezen a napon született Dr. Frederick Banting az inzulin felfedezője.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) olyan elterjedt népbetegség, amely kezelés hiányában akár súlyos anyagcserezavart vagy más szövődményeket is eredmény. A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavara.

A világon a cukorbetegségben szenvedők száma meghaladja a 250 milliót, számuk évente csak tovább növekszik. Kiemelten fontos, hogy ezen a napon olyan eseményeket rendezzenek, ahol felhívják a figyelmet a betegség veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A cukorbetegség nemzetközi jelképe a kék karika. Kari Rosenfeld a Nemzetközi Diabétesz Alapítvány tagja és lánya, 2006-ban állt elő a kék kör ötletével, amikor az IDF az Egyesült Nemzetek cukorbetegségéről kampányolt. A világnap alkalmából világszerte ikonikus és híres épületek kapnak kék fényfestést.

“A kék szín tükrözi az eget, amely egyesíti az Egyesült Nemzetek zászlaját, és az Egyesült Nemzetek zászlaja színét. A kék kör a cukorbetegség járványra reagálva jelzi a globális cukorbeteg közösség egységét.”

Nemzetközi Diabétesz Szövetség

Cikkek hasonló témában:

2022.november 18.
Koraszülöttek világnapja
A koraszülötteket november 17-én ünnepeltük.
2022.november 14.
A magyar nyelv napja
A magyar nyelv napját november 13-án ünnepeltük.
2022.november 14.
Kedvesség világnapja
A kedvesség világnapját november 13-án ünnepeltük.
2022.november 12.
A szociális munka napja
Ma ünnepeljük azokat, akik hivatásul választották az elesettek, szegények, betegek megsegítését.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!