2022. június 5.

A környezetvédelem világnapja – június 5.

Pontosan 50 éve, 1972. június 5. óta emlékezünk meg a környezetvédelem fontosságáról.

Az első környezetvédelmi világkonferenciát az ENSZ Stockholmban tartotta, „Ember és bioszféra” címmel. Ennek kezdőnapja volt 1972. június 5. amelyet az ENSZ közgyűlése még abban az évben a környezetvédelem világnapjává nyilvánított.

A környezetvédelmi világnap legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet környezetünk szennyezésére, illetve a szennyezések hosszabb és rövidebb távú következményeire. Szemléletformálással ösztönözni próbálja az egyéni és közösségi cselekvést, illetve lépéseket próbál tenni a fenntarthatóság irányába. A legfontosabb célkitűzések között szerepel az energiatakarékosság, a megújuló természeti források használata, a szemétképződés csökkentése, és a környezetszennyezés megelőzése.

Finoman fogalmazva is van még tennivalónk ezen a területen…

Az elmúlt 50 évben a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák, problémakörök sajnos inkább növekedtek, mint csökkentek. Az egyre szigorúbb szabályok ellenére a környezetünk védelme valahogy mindig háttérbe szorul, úgy tűnik, a legtöbb ember annyira természetesnek és állandónak veszi (látja) a környezetét, hogy meg sem fogalmazódik benne, hogy maga a fokozott emberi jelenlét is nyomot hagy, mégpedig sok esetben végzetes nyomot, amelynek hatására állat és növényfajok pusztulnak, pusztulhatnak ki. Amikor pedig az egyes emberek felelőtlenül tovább is lépnek a struccpolitikánál, és szándékosan, tudatosan szennyezik, rongálják a környezetüket, arra már megfelelően negatív jelzőt sem lehet találni.

Tudomásul kéne már venni, hogy a nem a környezet van értünk, hanem mi vagyunk a környezet (a bolygó) részei, és mindenkinek vigyáznia kéne a közvetlen környezetére. Ez a legegyszerűbb, és igazán apró lépésekkel kezdődik. Ilyenek a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, vagy például az, hogy nem dobáljuk szét a szemetet a vízparton, nem etetünk zsíros (olajos) ételmaradékkal, nem dobjuk a vízbe a csikket.

Hiába telt el az alapelvek megfogalmazása óta 50 év, hiába a rengeteg kampány, felvilágosítás, ismeretterjesztés, a probléma megoldása még várat magára. Pedig egyénileg is sokat tehetnénk, és még sokat is kell tennünk.

Először talán azt kéne megérteni, hogy minden apró tett számít, mindenkinek tennie kell a környezetéért. Csak így tud elkezdődni a változás, amire égető szükség lenne.

Mert ha egyszer végleg tönkretesszük a környezetünket, csak akkor fogunk rájönni, hogy mekkora érték volt.

De akkor már nem lesz visszaút!

 

Cikkek hasonló témában:

2023.március 22.
Március 22. – A víz világnapja
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.
2022.november 18.
Koraszülöttek világnapja
A koraszülötteket november 17-én ünnepeltük.
2022.november 14.
A cukorbetegség világnapja
A cukorbetegség nemzetközi jelképe a kék karika.
2022.november 14.
A magyar nyelv napja
A magyar nyelv napját november 13-án ünnepeltük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!