A környezetvédelem világnapja – június 5.
Pontosan 50 éve, 1972. június 5. óta emlékezünk meg a környezetvédelem fontosságáról.

Az első környezetvédelmi világkonferenciát az ENSZ Stockholmban tartotta, „Ember és bioszféra” címmel. Ennek kezdőnapja volt 1972. június 5. amelyet az ENSZ közgyűlése még abban az évben a környezetvédelem világnapjává nyilvánított.

A környezetvédelmi világnap legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet környezetünk szennyezésére, illetve a szennyezések hosszabb és rövidebb távú következményeire. Szemléletformálással ösztönözni próbálja az egyéni és közösségi cselekvést, illetve lépéseket próbál tenni a fenntarthatóság irányába. A legfontosabb célkitűzések között szerepel az energiatakarékosság, a megújuló természeti források használata, a szemétképződés csökkentése, és a környezetszennyezés megelőzése.

Finoman fogalmazva is van még tennivalónk ezen a területen…

Az elmúlt 50 évben a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák, problémakörök sajnos inkább növekedtek, mint csökkentek. Az egyre szigorúbb szabályok ellenére a környezetünk védelme valahogy mindig háttérbe szorul, úgy tűnik, a legtöbb ember annyira természetesnek és állandónak veszi (látja) a környezetét, hogy meg sem fogalmazódik benne, hogy maga a fokozott emberi jelenlét is nyomot hagy, mégpedig sok esetben végzetes nyomot, amelynek hatására állat és növényfajok pusztulnak, pusztulhatnak ki. Amikor pedig az egyes emberek felelőtlenül tovább is lépnek a struccpolitikánál, és szándékosan, tudatosan szennyezik, rongálják a környezetüket, arra már megfelelően negatív jelzőt sem lehet találni.

Tudomásul kéne már venni, hogy a nem a környezet van értünk, hanem mi vagyunk a környezet (a bolygó) részei, és mindenkinek vigyáznia kéne a közvetlen környezetére. Ez a legegyszerűbb, és igazán apró lépésekkel kezdődik. Ilyenek a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, vagy például az, hogy nem dobáljuk szét a szemetet a vízparton, nem etetünk zsíros (olajos) ételmaradékkal, nem dobjuk a vízbe a csikket.

Hiába telt el az alapelvek megfogalmazása óta 50 év, hiába a rengeteg kampány, felvilágosítás, ismeretterjesztés, a probléma megoldása még várat magára. Pedig egyénileg is sokat tehetnénk, és még sokat is kell tennünk.

Először talán azt kéne megérteni, hogy minden apró tett számít, mindenkinek tennie kell a környezetéért. Csak így tud elkezdődni a változás, amire égető szükség lenne.

Mert ha egyszer végleg tönkretesszük a környezetünket, csak akkor fogunk rájönni, hogy mekkora érték volt.

De akkor már nem lesz visszaút!

 

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Települési hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.