Fotó: Internet
2022. december 6.

A Mikulásról

Érdekességek, legendák a Mikulásról.

Vannak, akik szerint a  Mikulás az Északi Sarkon lakik, az otthona a 66. fok 33 perc északi földrajzi szélességben található. 8 rénszarvas húzza a szánkóját, a leghíresebb szánhúzója pedig Rudolf. A Mikulás piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal jár, aki ajándékokat osztogat. A Mikulás a jó gyerekeknek édességet, a rossz gyerekeknek pedig virgácsot hozz. A Mikulást a gyerekek tejjel és süteménnyel várják este, ami ugyancsak reggelre eltűnik, helyére pedig ajándék kerül.

A legenda szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós püspök pedig elhatározta, hogy segít rajtuk, de ezt titokban tette.

Az éjszaka közepén egy-egy arannyal telt tarsolyt tett a szegény ember ablakába, vagyis innen eredhet az a szokás, hogy az ablakba várjuk a Mikulás ajándékát.

Van, aki szerint ezt három egymást követő éjjelen tette és a harmadik éjjel az ablak zárva volt, ezért Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat. Az egyik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, így az arany éppen belehullott a harisnyába. Innen eredhet, hogy a Mikulás a kéményen át jut be a házba és a harisnyába vagy zokniba teszi az ajándékot.

A Mikuláshoz köthető az édesség is, főként a csokoládémikulás. Hazánkban a csokoládémikulást 1934-ben kezdtek gyártani. Napjainkban évente több ezer tonnányi készül belőle.

A gyerekek a csokimikulások mellett általában narancsot, almát, mogyorót kaptak Mikulás-napon ajándékba. Ez a szokás arra a legendára vezethető vissza, hogy Miklós püspök gyakran osztott ajándékokat a szegényebb gyerekeknek.

Devecsery László: Jön a Mikulás 

A Mikulás gyorsan eljő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.

Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.
Mikor hozzád megérkezik,
cipőd sok-sok jóval telik.

Hull a hó, nézd, odakint,
a Mikulás néked int.

Reméljük az idén minden gyermek csak édességet talált reggel a csizmájában!

Cikkek hasonló témában:

2022.december 15.
Jóság oklevelek
A cibaki jó gyerekek listáját cikkünkben láthatják.
2022.december 7.
Mikulás az óvodában
A Mikulás az óvodába is megérkezett!
2022.december 6.
Motoros Mikulások
Motoros Mikulásokkal találkozhattál december 4-én.
2022.december 5.
A Mikulás házhoz megy
A Mikulás hintóval megy házhoz az idén.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!