Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Kultúra
A Mikulásról
Fotó: Internet
Érdekességek, legendák a Mikulásról.

Vannak, akik szerint a  Mikulás az Északi Sarkon lakik, az otthona a 66. fok 33 perc északi földrajzi szélességben található. 8 rénszarvas húzza a szánkóját, a leghíresebb szánhúzója pedig Rudolf. A Mikulás piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal jár, aki ajándékokat osztogat. A Mikulás a jó gyerekeknek édességet, a rossz gyerekeknek pedig virgácsot hozz. A Mikulást a gyerekek tejjel és süteménnyel várják este, ami ugyancsak reggelre eltűnik, helyére pedig ajándék kerül.

A legenda szerint egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós püspök pedig elhatározta, hogy segít rajtuk, de ezt titokban tette.

Az éjszaka közepén egy-egy arannyal telt tarsolyt tett a szegény ember ablakába, vagyis innen eredhet az a szokás, hogy az ablakba várjuk a Mikulás ajándékát.

Van, aki szerint ezt három egymást követő éjjelen tette és a harmadik éjjel az ablak zárva volt, ezért Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat. Az egyik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, így az arany éppen belehullott a harisnyába. Innen eredhet, hogy a Mikulás a kéményen át jut be a házba és a harisnyába vagy zokniba teszi az ajándékot.

A Mikuláshoz köthető az édesség is, főként a csokoládémikulás. Hazánkban a csokoládémikulást 1934-ben kezdtek gyártani. Napjainkban évente több ezer tonnányi készül belőle.

A gyerekek a csokimikulások mellett általában narancsot, almát, mogyorót kaptak Mikulás-napon ajándékba. Ez a szokás arra a legendára vezethető vissza, hogy Miklós püspök gyakran osztott ajándékokat a szegényebb gyerekeknek.

Devecsery László: Jön a Mikulás 

A Mikulás gyorsan eljő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.

Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.
Mikor hozzád megérkezik,
cipőd sok-sok jóval telik.

Hull a hó, nézd, odakint,
a Mikulás néked int.

Reméljük az idén minden gyermek csak édességet talált reggel a csizmájában!

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Jóság oklevelek
Intézményi hírek
Mikulás az óvodában
Települési hírek
Motoros Mikulások
Települési hírek
A Mikulás házhoz megy
Települési hírek
Jóság oklevél
Kultúra
Mikulás levele
Települési hírek
Gurul a Mikulás!

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség