Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Kultúra
A „Titanic ház”
Fotó: Sárai Kitti
Utánajártunk a cibakházi Titanic ház történetének.

Az internetes oldalakon több cikket is elolvastam a cibakházi Titanic túlélőkről, majd utánajártam azoknak a dolgoknak, amiket nem említettek, próbáltam több információt megtudni a házaspárról és a házról, ahol laktak.

A Titanic korának a leggyorsabb és a legmodernebb személyszállító hajója volt. 1912. április 14-én éjjel jéghegynek ütközött, majd április 15-én hajnali órákban végleg elsüllyedt az Atlanti‑óceán mélyére. A fedélzeten megközelítőleg 1500 fő tartózkodott, a tragédiát körülbelül 700‑an élték túl. Az áldozatok pontos számát csak becsülni tudják, hisz sokan nem szerepeltek az utaslistán, illetve voltak, akik álnéven utaztak. A magyar túlélők között volt Weress Zoltán és felesége Baghy Irma, akik 1952 tavaszán költöztek Budapestről Cibakházára. A kitelepítéskor a budai és balatonfüredi villájukat államosították, majd a Baghy család grófi birtokát (Bagimajor) figyelembevéve költöztek ide. Dr. Kertész Dénes Gondolatok a Titanicról című írásában ennyit említett az éjszakáról: „A Weress házaspár sorsukkal leszámolva, a megváltoztathatatlanba belenyugodva áll, amikor megszólal egy hang. A mentőcsónakba még egy hölgy beszállhat. A hölgy férje nélkül nem hajlandó az életet választani. Egy erőteljes taszítással mindkettőjüket a csónakba lökik. Megmenekültek!”

A házaspár a szolnoki Kőrösi úti temetőben nyugszik. Weress Zoltán (1878) 89 évet, felesége Baghy Irma (1883) 81 évet élt. Sokan nem tudták Cibakházán, hogy a házaspár is a Titanicon utazott, hisz erről nem igazán beszéltek.

A cibaki ház, ahol a Weress házaspár lakott, a mai napig lakható állapotban van, az ingatlannak az évek során több tulajdonosa is volt. Úgy gondoltuk, elkezdünk nyomozni a „Titanic házzal” kapcsolatosan. Elsőként a volt háztulajdonosokat szerettük volna megkeresni, tudnak-e valamit a Weress házaspárról, a ház történetéről. A ház címe alapján egy ideig vissza tudtuk keresni a volt tulajdonosokat. Megtaláltuk egy volt tulajdonos házaspár nevét (1960-as évek), majd utánajártunk és megkerestük a házaspár gyermekét. A hölgy elmondta, mikor édesapjáék 1965-ben megvették a házat, akkor 5 ablakos, 3 szobás építmény volt. Belső része, akkoriban egy kastélyhoz hasonlított, vagyis egy előkelő ház volt. Vörösfenyő gerenda, hajópadló, hatalmas pince, sok ablak, nagy ajtó és faragott dísszel ellátott ereszcsatorna jellemezte. Az udvaron ólak, tekepálya is rejlett, így valószínűleg ott régen egy kocsma is lehetett. Mikor a hölgy édesapjáék eladták a házat, kiszedtek egy ajtót, egy ablakot és egy különleges kialakítású kerítéslécet, amit a mai napig megőriztek. A hölgy ezeket megmutatta, emellett megkereste a régi adásvételi szerződést, ahol megtudtuk az előtte lévő háztulajdonosok nevét. Azokban az években lakhatott ott a Weress házaspár, de az adásvételin nem az ő nevük szerepelt. A hölgy azt is elmondta, ő úgy tudja, a Weress házaspár (kitelepítettként) a ház csak egy részében lakhatott, így lehetséges, hogy ezért nem volt feltüntetve a nevük az adásvételin. A Weress házaspárról nem tudott sokat mondani, hisz ő akkor még gyerek volt. Kerestük volna 1950-es előtti években a háztulajok hozzátartozóit, de sajnos nem jártunk sikerrel.

Másik nyomon is elkezdtünk utána járni a Weress házaspár hozzátartozóinak. Korábban már írtak a Titanicon utazott cibakházi túlélőkről internetes oldalak, ahol leírták, hol található a házaspár sírhelye. Arra gondoltunk, hogy a szolnoki temetőt megkeresve, a nyilvántartásban lehetnek hozzátartozók, akik gondozhatják a sírhelyet, így talán velük tudnánk beszélni. Elsőként a Szolnoki Római Katolikus temetőt hívtam fel, akik sajnos nem jártak sikerrel, hisz nem találták meg a nyilvántartásban ezt a sírhelyet, sem a hozzátartozókat. Végül egy régi gondnokot sikerült elérnem, aki utánajárt, hol lehet a sírhely, megkereste majd elmondta merre találom. Hisz volt egy következő gondolatom, hogy hátha van a sírhelyen olyan név feltüntetve, akit még nem temettek el, őt megkeresve tudhatunk meg további információkat. Elmentem a szolnoki temetőbe, ahol hosszas keresés után, sikerült megtalálnom a sírhelyet, de sajnálatos módon már régóta nem gondozta senki, a felsorolt nevek közül pedig már mindenkit eltemettek. Így a nyomozásunknak ezen a ponton vége lett.

Ha bárkinek van valami információja a házaspárról, illetve a házról, kérjük jelezze felénk.

Galéria

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Tények és legendák a Titanic túlélőiről
Kultúra
Kiderül-e egyszer a teljes igazság a Titanic ügyben?

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség