Fotó: Internet
2022. november 23.

Advent

Az első adventi gyertyát vasárnap gyújtjuk meg.

Advent időszaka mozgó ünnep, évről évre más időpontokban van. Az advent a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak.

Az advent szó latin eredetű, az adventus jelentése eljövetel. Az advent a keresztények számára a Megváltó eljövetelére levő várakozás és az ünnepekre történő lelki felkészülés jegyében telik. Régebben az adventi idő alatt szokás volt böjtöt tartani, majd karácsony estéjén elkezdődött az ünnepi karácsonyi időszaka. Az advent jelentése a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és a remény szakasza.

Advent szimbóluma az adventi koszorú, amin 4 gyertya van, három lila és egy rózsaszín.  Az adventi koszorún minden héten egy gyertyával többet gyújtunk meg. A lila szín a hitet, a bűnbánatot és a reményt jelképezi, a rózsaszín az örömöt és a boldogságot szimbolizálja.

  • Az első vasárnapon egy lila színű gyertyát gyújtunk meg, ami Jézus Krisztus megszületését jövendölő próféták emlékének gyertyája. Az első lila gyertya a hitet jelképezi.
  • A második  vasárnapon is lila gyertyát gyújtunk, vagyis a betlehemi gyertyát, amely a szeretetet és Jézus jászolát jelképezi. A második lila gyertya a reményt jelképezi.
  • A harmadik vasárnapon a rózsaszínű, a pásztorgyertyát gyújtjuk meg, mely az örömet és a böjti időszak végét jelenti. A rózsaszín gyertya az öröm és boldogság szimbóluma.
  • A negyedik vasárnapon az utolsó lila gyertyát, az angyali gyertyát gyújtják meg, amely a békesség és nyugalom jelképe. A harmadik lila gyertya a bűnbánatot fejezi ki.

Fontos megjegyezni, az adventi koszorú miatt is alakulhat ki lakástűz. Ezért lényeges odafigyelni hova helyezzük el a koszorút. A gyertyák alatt fontos lenne, hogy legyen gyertyatüske, vagyis a kis fém alátét, hisz jobban megakadályozná a tűz kialakulását. Lehetőleg ne hagyjuk hosszabb időre az égő gyertyákat magukra.

Cikkek hasonló témában:

2022.december 18.
Advent negyedik vasárnapja
Ma van advent negyedik vasárnapja.
2022.december 13.
Adventi vásár az óvodában
A héten adventi vásárt tartanak az óvodában.
2022.december 11.
Advent harmadik vasárnapja
Vasárnap meggyújtottuk a harmadik gyertyát is.
2022.december 4.
Advent második vasárnapja
Gyújtsuk meg az adventi koszorún a második gyertyát is.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!