Üdvözöljük!

Ma 2024. June 15. Saturday Jolán, Vid névnap van.
Kultúra
Advent
Fotó: Internet
Az első adventi gyertyát vasárnap gyújtjuk meg.

Advent időszaka mozgó ünnep, évről évre más időpontokban van. Az advent a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak.

Az advent szó latin eredetű, az adventus jelentése eljövetel. Az advent a keresztények számára a Megváltó eljövetelére levő várakozás és az ünnepekre történő lelki felkészülés jegyében telik. Régebben az adventi idő alatt szokás volt böjtöt tartani, majd karácsony estéjén elkezdődött az ünnepi karácsonyi időszaka. Az advent jelentése a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és a remény szakasza.

Advent szimbóluma az adventi koszorú, amin 4 gyertya van, három lila és egy rózsaszín.  Az adventi koszorún minden héten egy gyertyával többet gyújtunk meg. A lila szín a hitet, a bűnbánatot és a reményt jelképezi, a rózsaszín az örömöt és a boldogságot szimbolizálja.

  • Az első vasárnapon egy lila színű gyertyát gyújtunk meg, ami Jézus Krisztus megszületését jövendölő próféták emlékének gyertyája. Az első lila gyertya a hitet jelképezi.
  • A második  vasárnapon is lila gyertyát gyújtunk, vagyis a betlehemi gyertyát, amely a szeretetet és Jézus jászolát jelképezi. A második lila gyertya a reményt jelképezi.
  • A harmadik vasárnapon a rózsaszínű, a pásztorgyertyát gyújtjuk meg, mely az örömet és a böjti időszak végét jelenti. A rózsaszín gyertya az öröm és boldogság szimbóluma.
  • A negyedik vasárnapon az utolsó lila gyertyát, az angyali gyertyát gyújtják meg, amely a békesség és nyugalom jelképe. A harmadik lila gyertya a bűnbánatot fejezi ki.

Fontos megjegyezni, az adventi koszorú miatt is alakulhat ki lakástűz. Ezért lényeges odafigyelni hova helyezzük el a koszorút. A gyertyák alatt fontos lenne, hogy legyen gyertyatüske, vagyis a kis fém alátét, hisz jobban megakadályozná a tűz kialakulását. Lehetőleg ne hagyjuk hosszabb időre az égő gyertyákat magukra.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Advent negyedik vasárnapja
Intézményi hírek
Adventi vásár az óvodában
Kultúra
Advent harmadik vasárnapja
Kultúra
Advent második vasárnapja
Intézményi hírek
Advent a Könyvtárban
Települési hírek
Adventi naptár lesz Cibakháza
Kultúra
Advent jelentése
Kultúra
Rózsafüzér Királynéja
Kultúra
Pedagógusnap

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség