Fotó: Internet
2022. november 15.

Állatvilág ősszel

Ebben az időszakban sok változás zajlik a természetben, minden élőlény felkészül a hidegebb hónapokra.

A madaraknak sok energiavesztés, hogy éjszaka is melegen tartsák testüket. Odvas fák hiányában a mesterséges fészekodúkba is szívesen behúzódnak, hogy átvészeljék a hidegebb hónapokat. Az odúk belsejébe tehetünk szénát vagy forgácsot is, így segíthetünk melegebb környezetet biztosítani számukra. A madaraknak az örökzöld bokrok, fák búvóhelyként is szolgálnak. Némely cserje pl. a vadrózsa, a madárberkenye, a borbolya, a tűztövis, a vadszőlő, a galagonya termése a madaraknak kedvező táplálék. Élelemszerzésüket a kihelyezett madáretetőkkel is segíthetjük.

A kétéltűek, hüllők a hidegebb időszakban leginkább elhúzódnak kerti tavakba, vízóra aknákba, kövek alá, kisebb zugokba. Rajtuk úgy segíthetünk, ha zavarásmentesen hagyjuk őket az általuk választott búvóhelyen.

A hasznos rovarok, pl. a méhek szintén elrejtett hasadékokban vészelik át a hidegebb időszakot, nekik lefordított virágcserepekkel segíthetünk.

A sünök az aljnövényzetben, az avar takarásában bújnak el, így ősszel ajánlott kerülni például a nagyobb rőzse-, vagy levélkupac bolygatását a kertben.

Kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a körülöttünk lévő állatoknak.

Cikkek hasonló témában:

2023.január 31.
Vadállatok a faluban
Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy egyre több vadon élő állat jelenik meg rendszeresen a faluban.
2022.november 11.
Őszi kreatív foglalkozás
Őszi kreatív foglalkozást tartottak a Művelődési Házban.
2022.október 10.
Őszi hangulat
Az óvoda előkertje őszi hangulatba öltözött.
2022.október 5.
Október 5. – Ezen a napon született Xantus János.
Nemzetőr, világot járt kutató, a Budapesti Állatkert első igazgatója, és gyerekkorunk egyik regényhősét is róla mintázták.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!