Április 30. – Méhek napja
„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”

Az idézett, igen félelmetes mondat állítólag Albert Einstein-től származik, és nagyon nehéz lenne vitatkozni vele. Legfeljebb annyit lehet hozzáfűzni, hogy nem csak a méhek, hanem általában a rovarok kihalásának következménye lehet a földi élet alapvető átalakulása, amelynek végzetes hatása lehet az emberiségre is.

Ha gyerekeket kérdeznénk, mit is tudnak a méhekről, a többség a csípést és a mézet említené. A csípés fenyegető rémétől a felnőttek igyekszenek megóvni őket, mert a jelentős fájdalom mellett a méhméregre való allergiás reakció is félelmet keltő, és tényleg célszerű úgy szocializálni a gyerekeket, hogy ezzel tisztába legyenek. A mézet pedig a legtöbb gyerek szereti, vagy akár olvashatott róla például a Micimackóról szóló művekben.

A méz és a csípés azonban nem azok a tényezők, ami miatt vigyáznunk kell a méhekre, van ennél sokkal fontosabb és kardinálisabb munkájuk is, ez pedig a beporzás. A növények beporzását, megtermékenyítését elsősorban a méhek (vagy más rovarok) végzik, és ez az a tevékenység, amely nélkül kétségessé válhat az emberiség túlélése a méhek kihalása után.

A méhek nélkül az összes élelmiszerünk akár harmadát is elveszíthetjük: a gyümölcsöket, a lekvárt, sőt az ökológiai folyamat végére a narancs, a kávé és a csokoládé eltűnhet. Sajnos a méhek egyre fogyatkoznak, a világ méhállománya az utóbbi években mintegy 20 %-kal csökkent, és ez a folyamat nem áll meg magától. Szükséges lenne sokkal jobban odafigyelni a méhekre, óvni őket, vigyázni rájuk. A különböző méhbetegségeken kívül a méhek (és más rovarok) fogyásának az egyik legfőbb oka a vegyszeres szúnyogirtás. A szúnyogirtás során a kutatások szerint minden elpusztított szúnyogra közel száz egyéb rovar esik, és mindez elsősorban az emberek kényelmét szolgálja.

Vigyáznunk kellene a méhekre, vállalni értük némi kényelmetlenséget, támogatni az áttelelésüket, mert kölcsönösen egymásra vagyunk utalva, a létünk függ a másiktól.

A Méhek napját 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére tartjuk meg április 30-án, és remélhetőleg nem csak ezen az egy napon figyelünk rájuk.

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Programok

Nyári táborok 2022

2022. június 27.

Tiszazugi civil szervezetek vetélkedő

2022. július 08.

Juniális és Gyermeknap

2022. június 30.

Pünkösdi Néptánc Találkozó és Táncház

2022. június 06.