Fotó: Internet
2023. január 30.

Az év emlőse 2023

Az idei év emlőse a közönséges vakond.

A Vadonleső Program hazánk egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő programja, ahol növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi már 2009 óta. Az idei évben az év emlősének a Vadonleső Program a vakondot választotta meg.

A közönséges vakond (Talpa europaea) élete jelentős részét a föld alatt tölti. Tápláléka mozgó férgek, csigák és rovarok. Kinézetére jellemző az apró szemek, fülkagyló nélküli fülnyílásai, hosszú, ormányszerű orr, teste koromfekete bundájú, hengeres testű kisemlős, teljes hossza 15–17 cm. Védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

A vakonddal sokkal ritkábban találkozhatunk, mint a vakondtúrásokkal, amelyek akár 100 méternél is hosszabb, elágazó járatrendszerekből állnak. A megjelenő túrások olykor bosszúságot okozhatnak, de a vakond jó tulajdonsággal is bír, hisz fellazítják a talajt, illetve a kártevő rovarokat is elfogyasztják.

A vakond szinte egész Európában elterjedt, a mocsaras, szikes területek és az intenzíven művelt szántók kivételével szinte minden élőhelyen megtalálható.

Érdekesség: A közönséges vakond régiesebb nevén vakondok.

Cikkek hasonló témában:

2023.február 12.
Az év gyógynövénye 2023
Az idei év gyógynövénye a vadgesztenye.
2023.január 24.
Az év ásványa 2023
Az idei év ásványa az antimonit.
2023.január 19.
Az év lepkéje 2023
Az idei év lepkéje a fecskefarkú pillangó lett.
2023.január 12.
Az év hüllője 2023
Az idei év hüllője az alpesi gőte.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!