Fotó: Internet
2023. január 6.

Az év gombája 2023

Az idei év gombája a disznófülgomba lesz.

A Magyar Mikológiai Társaság elnöke kihirdette a 2023. Év Gombáját. Az internetes szavazás eredményeként az idén az „Év Gombája” egy védett faj, a disznófülgomba (Gomphus clavatus) lesz.

Ahogy minden évben, most is három gombát jelöltek a címre. Közülük mind a savanyú talajú erdők gombái. A jelöltek között szerepelt a mérgező citromgalóca, amelyben a méreganyag megegyezik a varangyokéval, a ritka és különleges formájú disznófülgomba, a harmadik jelölt, a vörösbarna vargánya is meglehetősen ritka faj otthon.

A disznófülgomba körülbelül 4-10 cm széles, 2-6 cm magas, tölcsér alakú, felül lecsapott, kissé benyomott, pereme szabálytalanul hullámos, felszíne leginkább sima. A teste lefelé elvékonyodó, a tövénél fehéren nemezes. Feltűnő méretű és különleges színű gomba magára vonja az emberek figyelmét. Leginkább meszes alapkőzetek, bükk, jegenyefenyő és luc közelében található, hazánkban savanyú talajú bükkösökben jellemző.

Sajnos az élőhelyei csökkenést mutatnak, ami veszélyezteti a faj fennmaradását. Európában a termőhelyein jelentősen megritkult, ezen kívül több országban is kipusztultnak tekintik.

 

Cikkek hasonló témában:

2023.február 12.
Az év gyógynövénye 2023
Az idei év gyógynövénye a vadgesztenye.
2023.január 30.
Az év emlőse 2023
Az idei év emlőse a közönséges vakond.
2023.január 24.
Az év ásványa 2023
Az idei év ásványa az antimonit.
2023.január 19.
Az év lepkéje 2023
Az idei év lepkéje a fecskefarkú pillangó lett.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!