A bodorka kisebb termetű, őshonos halfajunk, testhossza max. a 15-20 cm. Felismerhető a narancssárgás-vöröses szemgyűrűjéről, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszóiról. Szája csúcsba nyíló, hát- és hasúszója egyvonalban ered. Április elején 10-12 °C-os vízhőmérsékleten gyökérzetre, algás kövekre, vízinövényzetre csoportosan ívik. A fiatal egyedek étlapján kezdetben planktonszervezetek, később férgek, rákok és rovarlárvák szerepelnek. Inkább folyóvízi halfaj, de szinte mindenhol előfordul, viszonylag nagyobb egyedszámban, ebből adódóan a ragadozóhalaink kedvelt tápláléka. A nagyobb példányok a keszeghorgászatok üdvözölt zsákmányai, valamint széles körben használt csalihalként is a ragadozóhalas horgászatok során. Még többet megtudhatsz róluk a Magyar Haltani Társaság (MHTT) oldalán.