Fotó: Internet
2023. január 19.

Az év lepkéje 2023

Az idei év lepkéje a fecskefarkú pillangó lett.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya tavaly első alkalommal hirdette meg  “Az Év Lepkéje szavazást”.  Az Év lepkéje program célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra.

Három jelöltre lehetett szavazni, amelyeket a kinézetük, veszélyeztetettségük alapján válogattak be. A fecskefarkú pillangóra, a nagy éjjeli pávaszemre és a fehérgyűrűs csüngőlepkére lehetett szavazni.

A fecskefarkú pillangó (Papilio machaon) igen széles körben elterjedt faj, megtalálható Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában, illetve Észak-Afrika egy kis részén is. Hazánkban is országszerte elterjedt, védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Jellegzetes mintázattal rendelkezik, nem lehet más fajjal összetéveszteni. Alapszíne általában halványsárga, de lehet fehéres is, valamint a tavaszi nemzedéknek lehet egészen kénsárga is. Szárnyain pirosas-narancsos szemre emlékeztető foltok vannak,  a hátulsó szárnypáron vannak a fecskefarkak, amelyek hosszúsága változó.

Cikkek hasonló témában:

2023.február 12.
Az év gyógynövénye 2023
Az idei év gyógynövénye a vadgesztenye.
2023.január 30.
Az év emlőse 2023
Az idei év emlőse a közönséges vakond.
2023.január 24.
Az év ásványa 2023
Az idei év ásványa az antimonit.
2023.január 12.
Az év hüllője 2023
Az idei év hüllője az alpesi gőte.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!