Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Kultúra
Boszorkányság és technika
Fotó: Internet
Aki karácsonykor boszorkányt szeretne látni, hozzá kell fognia a barkácsoláshoz!

Bár Könyves Kálmán óta tudjuk, hogy boszorkányok nincsenek, a karácsonyhoz kapcsoló egyik legjelentősebb hagyományunk szerint december 13-án kellett elkezdeni elkészíteni a Luca székét, amelyre felállva a karácsonyi éjféli misén fel lehetett ismerni a boszorkányokat.

Luca székének kilencféle fából (kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsafa) kellett elkészülnie, nem lehetett benne szög, és 13 darabból 13 nap alatt kellett összeállítani. Ezen kívül a készítőnek már volt némi szabadsága, hiszen a szék lábainak száma három, négy, hat vagy akár tizenhárom is lehetett. Ehhez azért megjegyzésként szeretném hozzáfűzni, hogy olyan tárgynak a kivitelezése, amit 13 darabból kell összeállítani, és van 13 lába is… hát ehhez azért kell némi mérnöki tervezés…

A Luca széke azonban nem elsősorban a boszorkányok miatt került be a köztudatba – mert azok nincsenek… legfeljebb néhány tündér téblábolhat közöttünk – hanem az egyszerű szék összeállítására felhasznált munkaidő miatt. Hiszen azt, hogy lassan készül el, mint a Luca széke, biztosan többen hallották, mint ahányan boszorkányokat akarnak látni az éjféli misén. Mert racionálisan ehhez azt sem árt hozzáfűzni, hogy a boszorkány (ha mégis van) ugyan miért menne el az éjféli misére? Egyáltalán, miért járna templomba?

Kérdésünk:

Mikortól alakulhatott ki hazánkban a Luca szék készítésének a hagyománya, és a fenti szövegből ezt hogyan lehet meghatározni?
A válaszokat a cho@cibakhaza.hu címre várjuk.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség