Fotó: Internet
2022. december 4.

December hónap

Decemberi jeles napok.

A december az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem („tíz”) szóból ered, mivel eredetileg ez volt a tizedik hónap a római naptárban. A magyar népi kalendárium „karácsony havá”-nak is szokta nevezi.

December 4. Borbála napja

A bányászok, tüzérek és várak védőszentje. A néphit szerint, ha az ezen a napon vízbe tett cseresznye, barack, mandula ág kivirágzik, akkor az azt vízbe tevő lány biztos férjhez megy.

December 6. Miklós napja

Minden gyermek várva várt ünnepe, hisz 5-én este kell csizmákat az ablakba kitenni, hogy reggelre meglepetéssel legyen teli. A Mikulás-napi szokások Szent Miklós püspök jó cselekedeteire vezethetők vissza.

December 13. Luca napja

Régen Luca napján a nőknek a munka tilos volt. Ehhez a naphoz különféle Luca-köszöntők, szokások ismertek tartoznak, ilyen a lucázás, palázolás. A legismertebb szokás azonban a Luca-széke készítés.

December 24. Ádám és Éva – Szenteste

A Karácsony az öröm, a békesség, a szeretet és a család ünnepe.  A családban jellemző a közös éneklés, az ünnepi asztal, az ajándékozás, a gondtalan együttlét.

December 25-26. Karácsony

A keresztény vallások tanítása szerint ezen a napon született Jézus Krisztus, aki szeretetet, békét hirdetett egész életében. Több népszokás is kapcsolódnak ezekhez a napokhoz.

December 31. Szilveszter

Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is ünneplések és rendezvények veszik körül. Még ma is él az alábbi mondás: „Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.  A szilveszter és az újév talán a leggazdagabb babonákban.

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!