Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Kultúra
December hónap
Fotó: Internet
Decemberi jeles napok.

A december az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem („tíz”) szóból ered, mivel eredetileg ez volt a tizedik hónap a római naptárban. A magyar népi kalendárium „karácsony havá”-nak is szokta nevezi.

December 4. Borbála napja

A bányászok, tüzérek és várak védőszentje. A néphit szerint, ha az ezen a napon vízbe tett cseresznye, barack, mandula ág kivirágzik, akkor az azt vízbe tevő lány biztos férjhez megy.

December 6. Miklós napja

Minden gyermek várva várt ünnepe, hisz 5-én este kell csizmákat az ablakba kitenni, hogy reggelre meglepetéssel legyen teli. A Mikulás-napi szokások Szent Miklós püspök jó cselekedeteire vezethetők vissza.

December 13. Luca napja

Régen Luca napján a nőknek a munka tilos volt. Ehhez a naphoz különféle Luca-köszöntők, szokások ismertek tartoznak, ilyen a lucázás, palázolás. A legismertebb szokás azonban a Luca-széke készítés.

December 24. Ádám és Éva – Szenteste

A Karácsony az öröm, a békesség, a szeretet és a család ünnepe.  A családban jellemző a közös éneklés, az ünnepi asztal, az ajándékozás, a gondtalan együttlét.

December 25-26. Karácsony

A keresztény vallások tanítása szerint ezen a napon született Jézus Krisztus, aki szeretetet, békét hirdetett egész életében. Több népszokás is kapcsolódnak ezekhez a napokhoz.

December 31. Szilveszter

Szilveszter estéjét és éjszakáját ma is ünneplések és rendezvények veszik körül. Még ma is él az alábbi mondás: „Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.  A szilveszter és az újév talán a leggazdagabb babonákban.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség