Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Kultúra
Aktuális ünnepeink
Fotó: Tőgyi Gábor
Halloween, mindenszentek, halottak napja – mit kell tudni róluk?

Lassan véget ér az október, és sokan elindulnak, végig járják a temetőket, meglátogatják az elhunyt rokonok, barátok sírját. Egyfajta zarándoklat ez, vannak, akik az év ezen egyetlen napján mennek el a temetőbe, virágot visznek, gyertyát gyújtanak az elhunytakért. Igazából már régen nem egy napról van szó, a tömeg kikerülése érdekében sokan már napokkal előbb kilátogatnak a temetőkbe, és estére meggyújtják a mécsest. A temetők napokon keresztül csodálatos látványt nyújtanak esténként, a halottak emlékére lobogó lángocskák fényei hangulatos, keserédes fénybe öltöztetik őket. Nem elég azonban emlékezni, illik tudni is, miről is szólnak ezek a napok. Az idősebbek pontosan tudják, őket így nevelték. De a fiatalabbakat, az Y és a Z generáció tagjait már kevésbé érdeklik ezek az ünnepek. És nem elsősorban azért, mert nem fontos számukra az eltemetett rokon, barát, hanem talán inkább azért, mert nem a temetőhöz, a sírhoz kapcsolódnak, hanem az emlékeikhez.És persze az is tény, hogy az ő nemzetközivé váló világukban a halloween sokkal ünnepelhetőbb, sokkal inkább testreszabott.

A halloween, amely Amerikából került át Európába, pedig eredetileg európai gyökerekkel rendelkezik, ősi kelta hagyományokon alapul, konkrétan azon, hogy a holtak szellemei október 31-e éjszakáján visszatérnek. A keresztény hit is megemlékezik a halottairól, mindenszentek napján (november 1.) és halottak napján is (november 2.)

A két ünneplés között alapvető különbség, hogy a mindenszentek és a halottak napja csendes emlékezés, a halloween harsány, vidám, sok esetben játékos ünnep. A vidámságot persze némely tök árus is tudta fokozni, a „halogén tök” kiírással, amelyből az Internet világában villámgyorsan lett mém, talán pont az Y és a Z generáció tagjainak jóvoltából.

Az ünnep fényét minden esetben a gyertyák, mécsesek adják, és ebből a szempontból talán teljesen mindegy, hogy a temetőt világítják ki, vagy a kifaragott tököt. Ez a pislákoló fény hangulatot teremt és emlékeket ébreszt.
Mindenkiben korának és vallásosságának megfelelőt.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Töklámpás szépségverseny
Települési hírek
Halloweeni tök
Kultúra
Mindenszentek, halottak napja
Kultúra
Piedone halhatatlan
Települési hírek
Vigyáznak a temetőbe vitt virágainkra
Települési hírek
Még van lehetőség
Települési hírek
Halloween Party Mezőtúron
Települési hírek
Tökfaragás

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség