Fotó: Tőgyi Gábor
2022. november 1.

Aktuális ünnepeink

Halloween, mindenszentek, halottak napja – mit kell tudni róluk?

Lassan véget ér az október, és sokan elindulnak, végig járják a temetőket, meglátogatják az elhunyt rokonok, barátok sírját. Egyfajta zarándoklat ez, vannak, akik az év ezen egyetlen napján mennek el a temetőbe, virágot visznek, gyertyát gyújtanak az elhunytakért. Igazából már régen nem egy napról van szó, a tömeg kikerülése érdekében sokan már napokkal előbb kilátogatnak a temetőkbe, és estére meggyújtják a mécsest. A temetők napokon keresztül csodálatos látványt nyújtanak esténként, a halottak emlékére lobogó lángocskák fényei hangulatos, keserédes fénybe öltöztetik őket. Nem elég azonban emlékezni, illik tudni is, miről is szólnak ezek a napok. Az idősebbek pontosan tudják, őket így nevelték. De a fiatalabbakat, az Y és a Z generáció tagjait már kevésbé érdeklik ezek az ünnepek. És nem elsősorban azért, mert nem fontos számukra az eltemetett rokon, barát, hanem talán inkább azért, mert nem a temetőhöz, a sírhoz kapcsolódnak, hanem az emlékeikhez.És persze az is tény, hogy az ő nemzetközivé váló világukban a halloween sokkal ünnepelhetőbb, sokkal inkább testreszabott.

A halloween, amely Amerikából került át Európába, pedig eredetileg európai gyökerekkel rendelkezik, ősi kelta hagyományokon alapul, konkrétan azon, hogy a holtak szellemei október 31-e éjszakáján visszatérnek. A keresztény hit is megemlékezik a halottairól, mindenszentek napján (november 1.) és halottak napján is (november 2.)

A két ünneplés között alapvető különbség, hogy a mindenszentek és a halottak napja csendes emlékezés, a halloween harsány, vidám, sok esetben játékos ünnep. A vidámságot persze némely tök árus is tudta fokozni, a „halogén tök” kiírással, amelyből az Internet világában villámgyorsan lett mém, talán pont az Y és a Z generáció tagjainak jóvoltából.

Az ünnep fényét minden esetben a gyertyák, mécsesek adják, és ebből a szempontból talán teljesen mindegy, hogy a temetőt világítják ki, vagy a kifaragott tököt. Ez a pislákoló fény hangulatot teremt és emlékeket ébreszt.
Mindenkiben korának és vallásosságának megfelelőt.

Cikkek hasonló témában:

2022.november 2.
Halloweeni tök
Olvasóink által beküldött halloweeni tökök.
2022.november 1.
Mindenszentek, halottak napja
Emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek velünk.
2022.október 30.
Piedone halhatatlan
Október 31-én lenne 93 éves Carlo Pedersoli, aki Bud Spencer néven lett világhírű színész.
2022.október 28.
Vigyáznak a temetőbe vitt virágainkra
A polgárőrség megerősített szolgálatot tart a temetőben és környékén.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!