Fotó: Internet
2022. december 23.

Hogyan kívánunk kellemes karácsonyt?

Az elmúlt évtizedekben gyorsan és gyökeresen változott meg a karácsonyi köszöntések módja.

Valaha a régmúltban az emberek meglátogatták egymást és személyesen kívántak kellemes karácsonyt. Azután lett telefon, és a személyes megjelenés helyett egyszerűen felhívtuk, akiket illett kellett. Természetesen így a jó kívánságok több helyre jutottak el, mint ahány ismerőst személyesen meg tudtunk volna látogatni. A telefon után a technika tovább fejlődött, a mobiltelefonok korával beköszöntött az SMS kora is, és ezzel egyidőben a karácsony családiassága, meghittsége is megváltozott kicsit. Az SMS általában rövid volt, néha kicsit tréfás, versbe szedett. És a lehetőségeinkhez képest egyre több ismerősünknek küldtük el. A tér kinyílt és a karácsony köznapibbá vált. Azután az SMS is kikopott, ma gyakorlatilag alig használjuk, legfeljebb néhányan pötyögünk még, amikor nincs más esély valakit elérni…

Az e-mail teljesen átvette a régi képeslapok szerepét, sőt már a céges hivatalos köszöntéseket is elektronikus úton kapjuk és küldjük, elenyésző már a papíralapú köszöntés.

Ezzel egyidőben a közösségi médiában elterjedtek a teljesen általános (Kellemes karácsonyt mindenkinek!) köszöntések. Mindenki mindenkit köszönt, a családi jelleg eltűnni látszik.

Jó lenne visszaszerezni… jó lenne visszatalálni a meghittséghez… ahhoz, hogy azokat, akik a legfontosabbak számunkra, személyesen kívánunk karácsonyt. Vagy legfeljebb telefonon.

Mert ez nagyon sokat hoz az ünnep hangulatán, és a köszöntő meg a köszöntött kapcsolatának a mélységén is. És igazából ez számít legjobban…

Cikkek hasonló témában:

2022.december 26.
Karácsonyi extrém
Karácsony második napján már nem elsősorban az ünnepre figyelünk…
2022.december 26.
Karácsonyi jelképek
Karácsonyi szimbólumok jelentései.
2022.december 24.
Karácsonyi képeslap
Első karácsonyunkon szeretettel kívánunk kellemes ünnepeket minden olvasónknak!
2022.december 24.
A karácsonyi menü
Családi örökség, hogy karácsonykor halászlé és rántott hal a menü.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!