Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Kultúra
Hortobágyi Nemzeti Park
Fotó: Internet
Idén a Hortobágyi Nemzeti Park a védetté nyilvánításának 50. évfordulóját ünnepli.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973-ban hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Működési területe Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves vármegyéket foglalja magába, ami megközelítőleg 82.000 hektár.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi részén található a Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, a Hortobágyon lévő nemzeti park, 4 tájvédelmi körzet és 19 önálló természetvédelmi területe.

Idén a Hortobágyi Nemzeti Park a védetté nyilvánításának 50. évfordulóját ünnepli, ezért 2023-ban emlékérmét bocsátanak ki. Egyik oldalán a daruvonulást, hátoldalán pedig a pusztai naplementét és egy gémeskutat jelenítenek majd meg.

A nemzeti park területének nagy része szikesekkel teli, rövid fűvel borított legelő, a vidék többi részét leginkább a halastavak, mocsarak, holtágak, nádasok jelentik. A növényvilágát leginkább a tündérrózsa, a boglárka, a nagyezerjófű, a vízi rucaöröm és a békatutaj, kövirózsa jellemzi. A mocsarak és a halastavak gazdag vízimadárvilágot tartanak el, több mint 330 madárfaj él itt, emellett cincérfajok, ősi magyar szürkemarhák, a rackanyájak, a mangalicát, baromfifajtákat és a magyar pásztorkutyák is megtalálhatóak.

A Hortobágy falu határában található a 167 méter hosszú Kilenclyukú híd is, ami 1833-ra készült el teljesen.

A Hortobágyi Nemzeti Park számos programmal, látványossággal várja az érdeklődőket, többek között ellátogathatsz a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontba, a Darvak interaktív kiállítására, Hortobágyi Vadasparkba, Pusztai Állatparkba, Hortobágyi- Halastavi Kisvasúthoz, de emellett sok-sok más látványosságot is megcsodálhatsz.

 

Galéria

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Nincs kapcsolódó hír

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség