Húsvét és a halak
A Húsvéthoz több állat is kapcsolódik, ezek közül a Magyarországon a nyúl az alapvető, főleg csoki formájában, de a halak is fontos szerepet játszanak az ünnep során.

A halak persze egészen más kapcsolatban vannak a Húsvéttal, mint a nyúl, sőt igazából nem is magához az ünnephez, hanem az azt megelőző böjti időszakhoz kapcsolódnak. A hal ugyanis böjt alatt is fogyasztható volt, és szívesen is fogyasztották. Ennek a szokásnak‑szabálynak a következménye lett hosszú idő alatt a halastavak kialakulása és a haltenyésztés, haltermelés fejlődése. Magyarországon az első halastavakat az Árpádkorban alakították ki, elsősorban a kolostorok környékén, de ezek még csak a halak raktározására, eltartására szolgáló létesítmények voltak, inkább csak haltároló medencék, mint valódi tavak.

A hal és a böjt összefüggése azonban a világ más tájain érdekes eseményekhez vezetett.

Észak-Amerikában vallási, pontosabban böjti szempontból például a hódot is a halak közé sorolták. Erre a 17. században került sor, a quebeci püspök javaslatára. Ezzel kapcsolatosan azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy akkoriban a hód állomány erőteljesen túlszaporodott, vagyis a döntésnek nem csak táplálkozási, hanem ökológiai vonatkozása is volt, bár nem biztos, hogy ez utóbbi tudatos volt.

Akármilyen meglepő, az eset nem egyedi.

A dél-amerikai kontinensen egy másik emlős, a kapibara (más néven vízidisznó) számít halnak vallási szempontból, vagyis fogyasztható a böjt idején.

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek

Programok

Nyári táborok 2022

2022. június 27.

Tiszazugi civil szervezetek vetélkedő

2022. július 08.

Juniális és Gyermeknap

2022. június 30.

Pünkösdi Néptánc Találkozó és Táncház

2022. június 06.