Üdvözöljük!

Ma 2024. April 12. Friday Gyula névnap van.
Kultúra
Húsvét és a halak
A Húsvéthoz több állat is kapcsolódik, ezek közül a Magyarországon a nyúl az alapvető, főleg csoki formájában, de a halak is fontos szerepet játszanak az ünnep során.

A halak persze egészen más kapcsolatban vannak a Húsvéttal, mint a nyúl, sőt igazából nem is magához az ünnephez, hanem az azt megelőző böjti időszakhoz kapcsolódnak. A hal ugyanis böjt alatt is fogyasztható volt, és szívesen is fogyasztották. Ennek a szokásnak‑szabálynak a következménye lett hosszú idő alatt a halastavak kialakulása és a haltenyésztés, haltermelés fejlődése. Magyarországon az első halastavakat az Árpádkorban alakították ki, elsősorban a kolostorok környékén, de ezek még csak a halak raktározására, eltartására szolgáló létesítmények voltak, inkább csak haltároló medencék, mint valódi tavak.

A hal és a böjt összefüggése azonban a világ más tájain érdekes eseményekhez vezetett.

Észak-Amerikában vallási, pontosabban böjti szempontból például a hódot is a halak közé sorolták. Erre a 17. században került sor, a quebeci püspök javaslatára. Ezzel kapcsolatosan azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy akkoriban a hód állomány erőteljesen túlszaporodott, vagyis a döntésnek nem csak táplálkozási, hanem ökológiai vonatkozása is volt, bár nem biztos, hogy ez utóbbi tudatos volt.

Akármilyen meglepő, az eset nem egyedi.

A dél-amerikai kontinensen egy másik emlős, a kapibara (más néven vízidisznó) számít halnak vallási szempontból, vagyis fogyasztható a böjt idején.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Egyéb kategória
Húsvéti díszben pompázik Cibakháza
Intézményi hírek
Húsvéti tojásfa készül a Nagyközségi Könyvtár előtt
Települési hírek
Húsvéti Főzőverseny
Települési hírek
Húsvéti Főzőverseny
Települési hírek
Villámkérdés – Emelkedik-e évközben a horgászjegyek ára?
Kultúra
Húsvéti játszóház a Művelődési Házban

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség