Fotó: Internet
2022. december 26.

Karácsonyi jelképek

Karácsonyi szimbólumok jelentései.

Fenyőfa: az örök életet és az áldozatkészséget szimbolizálja. A karácsonyfa állítása Németországból ered. A Katalin napján vízbe állított fenyő, az ünnepre kizöldülő ágak az élet halál feletti hatalmát szimbolizálták. A fenyő örökzöld tűleveleivel az örökkévalóságot, háromszög alakjával pedig a Szentháromságot jelképezi.

Csúcsdísz: A fenyőfa csúcsdísze többnyire csillag formájú, jelenetése a jó hír hordozója. A csillag az, ami hírül hozta a keleti bölcseknek, hogy hol születik meg a Megváltó.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában érkeznek meg a Földre az advent angyalai.  Azok, akik megpillantották a várakozás hetének angyalait és meghallották az általuk hozott üzenetet, ők felkészültek a karácsonyra.

Gyertya: A gyertya a fény szimbóluma. A keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya megsemmisül, miközben fényt ad, ahogy a Megváltónak is meg kellett halnia.  A gyertya az adventi koszorúknak is fontos kelléke. A láng, a kanóc és a viasz hármasa a test, a szellem és a lélek együttesének felel meg.

Gömb díszek: Minden gömb dísz színének jelentése van.
Arany: a Nap, mint férfi princípium, továbbá a gazdagság színe.
Piros: a termékenység, az élet és halál, továbbá a bűn színe.
Zöld: a remény, az élet színe.
Ezüst: a Hold, mint női princípium, továbbá az odaadó, tápláló anya színe.
Fehér: a tisztaság, az ártatlanság színe.

Szaloncukor: A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot a 14. században Franciaországban készítették először. A 19. században érkezett hazánkba és vált népszerű karácsonyi édességgé.

Csillagszóró: a betlehemi csillag kicsinyített utánzata. Az a fényes csillag, ami megmutatta a Megváltó születési helyét, olyan szimbólum, ami a reményt és a jó hírt testesíti meg. A csillagszóró pici csillagai ezt a reményt és derűt elevenítik fel. A csillagszóró szintén a betlehemi csillag jelképe, ami tudatta a kisded megérkezését és megmutatta az utat a napkeleti bölcseknek. Mindemellett pedig a fellángoló, majd kihunyó élet szimbóluma.

Gyertya: A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.

Csengettyű: A harang jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt.

Dió és alma: Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk. A „Tudás fája”, az „Életfa”.  Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép, illetve a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi.

Mézeskalács: A mézeskalács története egészen az ókorig nyúlik vissza. Ma is igen népszerű édesség, a mézeskalács valamilyen formája nagyon sok nemzetnél megjelenik.

Cikkek hasonló témában:

2022.december 26.
Karácsonyi extrém
Karácsony második napján már nem elsősorban az ünnepre figyelünk…
2022.december 24.
Karácsonyi képeslap
Első karácsonyunkon szeretettel kívánunk kellemes ünnepeket minden olvasónknak!
2022.december 24.
A karácsonyi menü
Családi örökség, hogy karácsonykor halászlé és rántott hal a menü.
2022.december 23.
Hogyan kívánunk kellemes karácsonyt?
Az elmúlt évtizedekben gyorsan és gyökeresen változott meg a karácsonyi köszöntések módja.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!