Üdvözöljük!

Ma 2024. May 28. Tuesday Emil, Csanád névnap van.
Kultúra
Karácsonyi jelképek
Fotó: Internet
Karácsonyi szimbólumok jelentései.

Fenyőfa: az örök életet és az áldozatkészséget szimbolizálja. A karácsonyfa állítása Németországból ered. A Katalin napján vízbe állított fenyő, az ünnepre kizöldülő ágak az élet halál feletti hatalmát szimbolizálták. A fenyő örökzöld tűleveleivel az örökkévalóságot, háromszög alakjával pedig a Szentháromságot jelképezi.

Csúcsdísz: A fenyőfa csúcsdísze többnyire csillag formájú, jelenetése a jó hír hordozója. A csillag az, ami hírül hozta a keleti bölcseknek, hogy hol születik meg a Megváltó.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában érkeznek meg a Földre az advent angyalai.  Azok, akik megpillantották a várakozás hetének angyalait és meghallották az általuk hozott üzenetet, ők felkészültek a karácsonyra.

Gyertya: A gyertya a fény szimbóluma. A keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya megsemmisül, miközben fényt ad, ahogy a Megváltónak is meg kellett halnia.  A gyertya az adventi koszorúknak is fontos kelléke. A láng, a kanóc és a viasz hármasa a test, a szellem és a lélek együttesének felel meg.

Gömb díszek: Minden gömb dísz színének jelentése van.
Arany: a Nap, mint férfi princípium, továbbá a gazdagság színe.
Piros: a termékenység, az élet és halál, továbbá a bűn színe.
Zöld: a remény, az élet színe.
Ezüst: a Hold, mint női princípium, továbbá az odaadó, tápláló anya színe.
Fehér: a tisztaság, az ártatlanság színe.

Szaloncukor: A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot a 14. században Franciaországban készítették először. A 19. században érkezett hazánkba és vált népszerű karácsonyi édességgé.

Csillagszóró: a betlehemi csillag kicsinyített utánzata. Az a fényes csillag, ami megmutatta a Megváltó születési helyét, olyan szimbólum, ami a reményt és a jó hírt testesíti meg. A csillagszóró pici csillagai ezt a reményt és derűt elevenítik fel. A csillagszóró szintén a betlehemi csillag jelképe, ami tudatta a kisded megérkezését és megmutatta az utat a napkeleti bölcseknek. Mindemellett pedig a fellángoló, majd kihunyó élet szimbóluma.

Gyertya: A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.

Csengettyű: A harang jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt.

Dió és alma: Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk. A „Tudás fája”, az „Életfa”.  Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép, illetve a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi.

Mézeskalács: A mézeskalács története egészen az ókorig nyúlik vissza. Ma is igen népszerű édesség, a mézeskalács valamilyen formája nagyon sok nemzetnél megjelenik.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Karácsonyi ételosztás
Jegyzet
Karácsonyi extrém
Települési hírek
Karácsonyi képeslap
Jegyzet
A karácsonyi menü
Kultúra
Hogyan kívánunk kellemes karácsonyt?
Intézményi hírek
Karácsonyi műsor a templomban
Intézményi hírek
Karácsonyi ünnepség az óvodában
Intézményi hírek
Karácsonyi Csengettyű 2022
Települési hírek
Karácsonyi fények
Települési hírek
Önkormányzati nyugdíjasok karácsonya

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség