Fotó: Internet
2022. december 31.

Kell-e nekünk tűzijáték?

Milliókat költünk egy olyan szilveszteri szórakozásra, ami igazából mindenkire nézve káros.

Előre bocsátom, kutyánk van. Ez mindazok számára, akik olvasnak tűzijátékkal kapcsolatos cikkeket, már sejteti a véleményemet. Azokkal értek egyet, akik gondolkodás nélkül tiltanák be a szilveszteri tűzijátékot.

Szerintem a házilag tartott és a vadon élő állatok szempontjából sima állatkínzásnak minősül a tűzijáték, vagyis az állítólag bölcs ember (homo sapiens) már megint olyan dologgal szórakoztatja magát, ami más élőlényeket zavar, irritál, megijeszt. Ezt kár ragozni, nem több egyszerű önzésnél, ami a természettel és a természeti értékekkel szemben sajnos egyre jellemzőbb néhány embertársunkra. Azokra, akik úgy gondolják, bármit megtehetnek.

Ezen túl azért az ökológiai lábnyomunkon is érdemes elgondolkozni. Fölöslegesen, néhány perc szórakozásért a tavaly szilveszteri statisztika szerint az átlagos vásárló 20-22 ezer forintot költött néhány perces tűzijátékra. Ez az ár idén 30-40 %-kal ment feljebb. Nyugodtan mondjuk ki, pazarlás. Jelentősen változhatna a bolygó erőforrásainak a túlhasználata, ha a tűzijátékot és a hozzá hasonló felesleges szórakozásainkat mérsékelnénk, megszüntetnénk.

Mindez, főleg az állatvédelmi kérdésekkel a középpontban, visszatérő vita minden év végén. Látható, hogy a felek soha nem fognak megegyezni, az önkorlátozás fel sem merül, mindössze a veszekedés egyre durvább.

Egyetlen megoldás maradt, amit egyébként Tata városa már évekkel ezelőtt meglépett, a teljes tiltás. Tatán az Öregtavon telelő vadmadarak védelmében tették meg, de a természeti értékeink védelmében Magyarországon bármely település megteheti, vagy akár törvényileg is betiltható lenne. A természeti rendszerek, a vadon élő állatok és a házi állatok védelmében.

Tudom, nem egyszerű. De például azok a települések, ahol van komoly természeti érték, ahol van, vagy tervezik az ökoturizmust, azok példát mutathatnának.

Én olyan időszakban voltam fiatal, amikor még nem volt tűzijáték szilveszterkor. És tudtunk mulatni, tudtuk magunkat jól érezni. Ma is rengeteg családot, baráti társaságot ismerek, akik jól megvannak tűzijáték nélkül.

Mert a tűzijáték nem kardinális része a szilveszternek. Nincs rá szükség, több kára van, mint haszna.

Aki még nem vett, de tervezi, gondolkodjon el ezeken…

Cikkek hasonló témában:

2022.augusztus 15.
Villámkérdés - Mi újság a tűzijátékkal?
Július közepén már rákérdeztünk a tűzijátékra, az akkori válasz alapján újra érdeklődtünk.
2022.július 21.
Villámkérdés - Lesz-e tűzijáték Cibakházán?
A látványos ünneplést vagy a takarékosságot választjuk? – erről kérdeztük Hegyes Zoltán polgármestert.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!