Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Kultúra
Kisboldogasszony napja
Fotó: Internet
Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján Szűz Mária születésnapját ünnepeljük.

A kereszténységben már az első századokban fontosnak tartották, hogy Jézus édesanyjának, Szűz Máriának születésnapját megünnepeljék. Az ünnep elnevezése egészen a 15. századig vezethető vissza. Szűz Mária tiszteletére számos templomot avattak fel, ezen a napon országszerte búcsújárást tartottak. Az utóbbi évtizedekben úgy tartották, hogy aki Kisasszony napján nézi a napfelkeltét, megláthatja benne Szűz Máriát és a napot körülvevő rózsákat. A hit szerint a fecskék ezen a napon, vagy a környékén indulnak útnak.

Kisasszony napja után kezdték meg a vetést, a vetőmagokat előtte való éjszaka, vagy korai órákban harmatra tették, hogy a búza ne üszkösödjék meg. Fűzfát, szénát, kukoricaszárat, három almát és három nádszálat szenteltettek meg, s ha az állat megbetegedett, akkor adtak neki belőle, ezután bezárták az ajtót, s kívülről keresztet rajzoltak rá.

A régi emberek megfigyelték: „Ha Kisasszony napján nem köszönt be éjszakai fagy, akkor hosszú, meleg ősz várható!”. A szőlősgazdák szerint: „Szeptemberi meleg éjszakák, finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek”. Szeptember 8-án ha esik az eső, akkor az elkövetkező időszakban is sok lesz a csapadék.

Reméljük idén „Kisasszony” hoz nekünk csapadékot, hisz az elmúlt hónapokban lévő aszály miatt jól jönne az eső!

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Rózsafüzér Királynéja
Települési hírek
Szentmiserend- szeptember 4. hét
Települési hírek
Rózsafüzér Királynője Templombúcsú

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség