Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Kultúra
Ma beköszöntött a tél…
Fotó: Internet
Ma van a téli napforduló és ezzel kezdetét veszi a csillagászati tél.

Úgy is mondhatjuk, hogy nálunk ma van az év legrövidebb napja és ezzel persze a leghosszabb éjszakája is. Magyarországon alig több mint 8 órán keresztül van fenn a Nap az égen, vagyis a teljes nap alig több mint harmadában van csak világos. Holnaptól azonban növekszik a világos időszak mennyisége, ami pozitív hatással van a szervezetünkre és a hangulatunkra is. A kevesebb napfény, pontosabban a sötétben eltöltött több idő ugyanis növeli az alvást segítő melatonin hormon mennyiségét a szervezetben, ezzel párhuzamosan a jó hangulatunkért felelős szerotonin hormon szintje csökkenni kezd, ami lehangoltsághoz vezethet.

A leghosszabb éjszaka különleges élménye a bethlemi csillag megjelenése, mely jelenség mögött a Jupiter és a Szaturnusz együttállása áll a csillagászok szerint.

A napfordulóhoz több ősi népszokás és ünnep kapcsolódik, ezek közül a legjelentősebb a napisten kultuszból és más pogány ünnepekből kialakult, talán legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Jegyzet
Tavaszi tél vizet áraszt…
Kultúra
Hópehely
Közérdekű
Figyeljünk oda egymásra!
Közérdekű
Kullancsveszély!
Jegyzet
Közelítő tél

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség