Üdvözöljük!

Ma 2024. July 14. Sunday Örs, Stella névnap van.
Kultúra
Március 22. – A víz világnapja
Fotó: Internet
Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.

Pedig nincs rendben.

Alapvetően kellene másképpen hozzáállni a vízhez, tisztelni, óvni, védeni kellene, és legfőképpen nem elpazarolni. Elgondolkodtató, hogy víz nélkül alig néhány napot tudnánk túlélni. Mégsem becsüljük meg eléggé, mégsem vigyázunk rá eléggé.

Itt, Közép-Európában, természetes, hogy van megfelelő minőségű ivóvizünk, természetes, hogy a folyóink nem száradnak ki. Talán ezért nem értékeljük a vizet eléggé. Mert van belőle elég.

Kérdés persze, hogy ez mindig így lesz-e. A tavalyi aszály sok szempontból ijesztő volt, és arra is rámutatott, hogy a felszíni vizeink sem kiapadhatatlan adottságok, és a mezőgazdaság sem nélkülözheti a vizet.

Mit kéne tennünk, mit tudunk tenni? Esőt nem tudunk csinálni, tehát azt a vízkészletet kell megbecsülni, ami rendelkezésünkre áll. Gazdálkodni kellene a vízzel, a vizes időszakokban tartalékolni belőle. Mindeközben óvni és védeni. És mindez nem csak általános feladat, hanem elsősorban személyre szabott! Mindenkinek tenni kell érte!

Emeljünk ki egy problémát a vizek védelmének nagy témaköréből. A vízen úszó, sodródó szemétkupacok kérdését. Ezen szemétkupacok minden egyes darabját valaki eldobta, vagy közvetlenül a vízbe, vagy a parton. Felmerül a kérdés, mit gondolt az illető? Vajon végig gondolta-e, hogy a saját és gyermekei jövőjét veszélyezteti? Nagy szavak egy darab szemét miatt? Egyáltalán nem. Csak meg kellene érteni, hogy mekkora kincs a víz, hogy mekkora bűn mostohán bánni vele.

Sajnos még mindig sokan vannak, akik nem értik. Bármikor, bármelyik vízparton ott a szemét, mutatva, hogy a bölcs ember (homo sapiens) csak tudományos neve szerint bölcs, a mindennapokat úgy éli meg, mint akinek nem számít, mi lesz holnap.

Egyben biztosak lehetünk, ha tönkre tesszük a környezetünket, és ezen belül a vizeinket, nem kell majd azzal foglalkozni, hogy mi lesz holnap. Mert holnap sem lesz.

Ezt pedig szerintem egyikünk sem akarja.

Akkor pedig mindenkinek tenni kell érte, hogy ne így történjen.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Közlemény
Értesítés átmeneti vízhiányról - 2023. december 18.
Települési hírek
Értesítés vízhiányról
Intézményi hírek
„Csobban a víz”- Víz világnapja az óvodában
Közérdekű
Készülnek az aszályra
Kultúra
Koraszülöttek világnapja
Kultúra
A cukorbetegség világnapja
Kultúra
A magyar nyelv napja
Kultúra
Kedvesség világnapja
Települési hírek
A szociális munka napja
Kultúra
A magyar opera napja

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség