Fotó: Internet
2023. március 22.

Március 22. – A víz világnapja

Talán semmi nincs, ami jobban megérdemel egy világnapot a víznél. A víz a földi élet alapja és alapvető alkotórésze évezredek, évmilliók óta. Március 22-én megemlékezünk erről, hangzatos beszédek, cikkek születnek, és sokak részéről ezzel rendben is van minden.

Pedig nincs rendben.

Alapvetően kellene másképpen hozzáállni a vízhez, tisztelni, óvni, védeni kellene, és legfőképpen nem elpazarolni. Elgondolkodtató, hogy víz nélkül alig néhány napot tudnánk túlélni. Mégsem becsüljük meg eléggé, mégsem vigyázunk rá eléggé.

Itt, Közép-Európában, természetes, hogy van megfelelő minőségű ivóvizünk, természetes, hogy a folyóink nem száradnak ki. Talán ezért nem értékeljük a vizet eléggé. Mert van belőle elég.

Kérdés persze, hogy ez mindig így lesz-e. A tavalyi aszály sok szempontból ijesztő volt, és arra is rámutatott, hogy a felszíni vizeink sem kiapadhatatlan adottságok, és a mezőgazdaság sem nélkülözheti a vizet.

Mit kéne tennünk, mit tudunk tenni? Esőt nem tudunk csinálni, tehát azt a vízkészletet kell megbecsülni, ami rendelkezésünkre áll. Gazdálkodni kellene a vízzel, a vizes időszakokban tartalékolni belőle. Mindeközben óvni és védeni. És mindez nem csak általános feladat, hanem elsősorban személyre szabott! Mindenkinek tenni kell érte!

Emeljünk ki egy problémát a vizek védelmének nagy témaköréből. A vízen úszó, sodródó szemétkupacok kérdését. Ezen szemétkupacok minden egyes darabját valaki eldobta, vagy közvetlenül a vízbe, vagy a parton. Felmerül a kérdés, mit gondolt az illető? Vajon végig gondolta-e, hogy a saját és gyermekei jövőjét veszélyezteti? Nagy szavak egy darab szemét miatt? Egyáltalán nem. Csak meg kellene érteni, hogy mekkora kincs a víz, hogy mekkora bűn mostohán bánni vele.

Sajnos még mindig sokan vannak, akik nem értik. Bármikor, bármelyik vízparton ott a szemét, mutatva, hogy a bölcs ember (homo sapiens) csak tudományos neve szerint bölcs, a mindennapokat úgy éli meg, mint akinek nem számít, mi lesz holnap.

Egyben biztosak lehetünk, ha tönkre tesszük a környezetünket, és ezen belül a vizeinket, nem kell majd azzal foglalkozni, hogy mi lesz holnap. Mert holnap sem lesz.

Ezt pedig szerintem egyikünk sem akarja.

Akkor pedig mindenkinek tenni kell érte, hogy ne így történjen.

Cikkek hasonló témában:

2023.május 15.
Értesítés vízhiányról
Műszaki hiba miatt vízhiány lesz bizonytalan ideig.
2023.március 24.
„Csobban a víz”- Víz világnapja az óvodában
A Víz világnapja (március 22.) alkalmából óvodánkban minden csoport a víz témakörében tevékenykedik.
2023.február 13.
Készülnek az aszályra
A vízügyi igazgatóságok 40 millió köbméternyi belvizet fogtak vissza a tározókban.
2022.november 18.
Koraszülöttek világnapja
A koraszülötteket november 17-én ünnepeltük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!