Fotó: Internet
2022. december 25.

Mitől szalon a cukor?

Gyerekkoromban sokáig nem értettem hogyan lesz a szalonnából cukor…

A szaloncukor manapság igazi magyar termék, olyannyira, hogy amikor egy régi kolléganőm kiköltözött Németországba, az első karácsonya előtt keserűen panaszolta, hogy nem tudja hogyan fog szaloncukor nélkül fát díszíteni… meg egyáltalán milyen a karácsony szaloncukor nélkül…
Ennek lassan 10 éve, de még mindig nem tudja, mert minden december elején küldök neki egy kiló szaloncukrot… ebből volt, hogy alig jutott a fára, mert karácsonyra elfogyott… ezt kivédendő, egyszer megpróbáltam december közepén feladni az ellátmányt, de az meg csak a két ünnep között ért oda…
De miért szalon a cukor?
Az ezzel foglalkozó Internetes oldalak szerint a reformkor magyar polgári és főúri lakásainak (házainak) fogadóhelyiségéről, a szalonról kapta a nevét. A szaloncukor itthon a 19. század eleje óta ismert, majd néhány évtizeddel később, a karácsonyfa állítás elterjedésével vált elhagyhatatlan kellékévé a karácsonynak.
A szaloncukor gépi előállításának hazánkban Gerbeaud Emil és Stühmer Frigyes voltak az úttörői. A két világháború között már 70-féle szaloncukrot lehetett kapni, 30 különböző csomagolásban. Érdemes végig gondolni, hogy manapság sincs sokkal többféle szaloncukor…

Cikkek hasonló témában:

2022.december 27.
Szaloncukor története
Kedves kis történet kapcsolódik a szaloncukor eredetéhez.
2022.december 17.
Az év szaloncukra 2022
Az idén újra megrendezték "Az év szaloncukra" versenyt.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!