Kultúra
Mitől szalon a cukor?
Fotó: Internet
Gyerekkoromban sokáig nem értettem hogyan lesz a szalonnából cukor…

A szaloncukor manapság igazi magyar termék, olyannyira, hogy amikor egy régi kolléganőm kiköltözött Németországba, az első karácsonya előtt keserűen panaszolta, hogy nem tudja hogyan fog szaloncukor nélkül fát díszíteni… meg egyáltalán milyen a karácsony szaloncukor nélkül…
Ennek lassan 10 éve, de még mindig nem tudja, mert minden december elején küldök neki egy kiló szaloncukrot… ebből volt, hogy alig jutott a fára, mert karácsonyra elfogyott… ezt kivédendő, egyszer megpróbáltam december közepén feladni az ellátmányt, de az meg csak a két ünnep között ért oda…
De miért szalon a cukor?
Az ezzel foglalkozó Internetes oldalak szerint a reformkor magyar polgári és főúri lakásainak (házainak) fogadóhelyiségéről, a szalonról kapta a nevét. A szaloncukor itthon a 19. század eleje óta ismert, majd néhány évtizeddel később, a karácsonyfa állítás elterjedésével vált elhagyhatatlan kellékévé a karácsonynak.
A szaloncukor gépi előállításának hazánkban Gerbeaud Emil és Stühmer Frigyes voltak az úttörői. A két világháború között már 70-féle szaloncukrot lehetett kapni, 30 különböző csomagolásban. Érdemes végig gondolni, hogy manapság sincs sokkal többféle szaloncukor…

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Szaloncukor története
Kultúra
Az év szaloncukra 2022

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség