Fotó: Internet
2022. október 25.

Napfogyatkozás 2022

A mai napon részleges napfogyatkozást lehet megfigyelni az égen.

A részleges napfogyatkozás Magyarországon  a mai napon 11:00 körül kezdődik és 15:00 körül ér véget. A Hold elhalad a Nap előtt, ezáltal kitakarja az égitest egy jelentős részét. A napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll. Részleges napfogyatkozás esetén a Hold nem takarja el teljesen a Napot, hanem csak egy részét fedi el.
A napfogyatkozás szabad szemmel is látható, de megfelelő felszerelés nélkül szigorúan tilos a Napba nézni, ugyanis maradandó látássérülést okozhat. A napfogyatkozást megfigyelőknek megfelelő védőeszköz viselése ajánlott. Használjunk napfogyatkozás-néző szemüveget, vizuális napszűrő fóliát, vagy DIN 14-es fokozattól hegesztőüveget.

Hiedelmek, babonák:

  • A teljes napfogyatkozásokat az emberek életét befolyásoló jelentős események előhírnökeinek tekintették.
  • A magyaroknál általános hiedelem volt, hogy a nap – és holdfogyatkozás idején ezeket az égitesteket valamilyen állat vagy természetfeletti lény falja fel.
  • Néhol napfogyatkozáskor kinn a szabadban egy fehér tálba vagy tányérba tiszta kútvizet öntöttek, melyben látni vélték, hogy kutya vagy farkas kapkod a Nap után.
  • A Balaton környékén élők azt mondták, hogy a Napot a kakas eszi meg.
  • A palócok úgy tudják, hogy az égitestek fogyatkozását a markoláb okozza.

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!