Fotó: 24.hu
2023. január 6.

Ne szemetelj!

„Elgondolkodtató, hogy a mit kellene tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a szemetelés!”

Napjaink egyik legnagyobb globális problémája a műanyagszennyezés. Az állatokra, különösen a vízi élővilágra óriási veszélyt jelent minden egyes mikroműanyag, ami már most temérdek mennyiségben vannak az óceánok mélyén. Kutatók szerint a mikroműanyag szennyezés meghaladhatja a 14 millió tonnát is.

A műanyaghulladékok egy része a szeméttelepre kerül, viszont jelentős része a természetben köt ki. A legtöbb műanyagnak a lebomlási ideje lehet akár több, mint 500 év… A legnagyobb veszélyt az élővilág számára a műanyagzacskók jelentik.

Az óceánokba kerülő műanyag káros hatásai bolygónk minden élőlényét érinti. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az élőlények összetévesztik a műanyagot a táplálékkal, ezért elpusztulnak.

Már a műanyag előállítása is káros hatással van a környezetre, az emberi szervezetre, hisz a műanyag legyártása légszennyezéssel jár, ami az előállító üzemek környékén élő lakók egészségére káros hatással van. A műanyagból ugyanis káros anyagok oldódnak ki, a csomagolt élelmiszer vagy ital fogyasztása során a szervezetünkbe kerülhetnek.

„A legyártott műanyag legnagyobb része fosszilis tüzelőanyagból készül, ebből adódóan a műanyaghasználat hozzájárul a klímakrízishez is. Az anyag előállítása, használata és az ebből keletkező hulladék felszámolása jelentős mértékben felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, amit, ha nem fékezünk meg, nem fogjuk tudni 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést.”

Felmérésekből kiderült, hogy 2016-ban több mint 480 milliárd műanyagpalackot adtak el, viszont a felét se gyűjtöttük össze újrahasznosításra. A műanyaggyártás csökkentése állíthatná meg ezt a helyzetet…

A napokban lehetett olvasni arról, hogy szemétgyűjtő gátakat építenek több romániai folyón a román-magyar határ mentén, hogy megakadályozzák az úszó hulladék átjutását Magyarországra. Romániában évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy rengeteg műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, melynek egy része átjut Magyarországra.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékokat, PET-palack helyett újratölthető kulacsot használj, nejlonzacskó helyett vászontáskát, eldobható ételhordó doboz helyett tartós tárolóedényt.

Minden apró lépéssel segítsünk, hogy az élővilág új életre keljen.

Cikkek hasonló témában:

2022.szeptember 14.
Illegális hulladéklerakás
Illegálisan ne helyezzünk el hulladékot.
2022.augusztus 11.
Piactéri szemetelés
Felhívjuk a figyelmet, hogy a piactéri szemétgyűjtők nem a lakossági szemét elhelyezésére szolgálnak!
2022.április 12.
A szemétszedés margójára
Mindössze 18-an vettek részt az április 2-án tartott szemétszedő akción.
2022.január 20.
Még egyszer a szemétről
Visszatérő, nehéz ügy a szemetelés kérdése.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!