Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Kultúra
Ne szemetelj!
Fotó: 24.hu
„Elgondolkodtató, hogy a mit kellene tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a szemetelés!”

Napjaink egyik legnagyobb globális problémája a műanyagszennyezés. Az állatokra, különösen a vízi élővilágra óriási veszélyt jelent minden egyes mikroműanyag, ami már most temérdek mennyiségben vannak az óceánok mélyén. Kutatók szerint a mikroműanyag szennyezés meghaladhatja a 14 millió tonnát is.

A műanyaghulladékok egy része a szeméttelepre kerül, viszont jelentős része a természetben köt ki. A legtöbb műanyagnak a lebomlási ideje lehet akár több, mint 500 év… A legnagyobb veszélyt az élővilág számára a műanyagzacskók jelentik.

Az óceánokba kerülő műanyag káros hatásai bolygónk minden élőlényét érinti. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az élőlények összetévesztik a műanyagot a táplálékkal, ezért elpusztulnak.

Már a műanyag előállítása is káros hatással van a környezetre, az emberi szervezetre, hisz a műanyag legyártása légszennyezéssel jár, ami az előállító üzemek környékén élő lakók egészségére káros hatással van. A műanyagból ugyanis káros anyagok oldódnak ki, a csomagolt élelmiszer vagy ital fogyasztása során a szervezetünkbe kerülhetnek.

„A legyártott műanyag legnagyobb része fosszilis tüzelőanyagból készül, ebből adódóan a műanyaghasználat hozzájárul a klímakrízishez is. Az anyag előállítása, használata és az ebből keletkező hulladék felszámolása jelentős mértékben felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, amit, ha nem fékezünk meg, nem fogjuk tudni 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést.”

Felmérésekből kiderült, hogy 2016-ban több mint 480 milliárd műanyagpalackot adtak el, viszont a felét se gyűjtöttük össze újrahasznosításra. A műanyaggyártás csökkentése állíthatná meg ezt a helyzetet…

A napokban lehetett olvasni arról, hogy szemétgyűjtő gátakat építenek több romániai folyón a román-magyar határ mentén, hogy megakadályozzák az úszó hulladék átjutását Magyarországra. Romániában évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy rengeteg műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, melynek egy része átjut Magyarországra.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékokat, PET-palack helyett újratölthető kulacsot használj, nejlonzacskó helyett vászontáskát, eldobható ételhordó doboz helyett tartós tárolóedényt.

Minden apró lépéssel segítsünk, hogy az élővilág új életre keljen.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Illegális hulladéklerakás
Települési hírek
Illegális hulladéklerakás
Közlemény
Piactéri szemetelés
Turizmus
A szemétszedés margójára
Turizmus
Még egyszer a szemétről
Turizmus
Volt egyszer egy szavazás…

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség