Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Kultúra
Népdal és népköltészet hete
Fotó: Internet
November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete.

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete. A Kárpát-medence magyarok lakta területein is, ahol magyar közösségek élnek, ilyenkor ünnepelik a legszebb hagyományainkat őrző meséket, dalokat. Novemberben ezért a hagyományok őrzők évről évre megpróbálják feleleveníteni legszebb meséinket, énekeinket.

A magyar népdal a magyar népzene legősibb formája, amely érzelmeket, gondolatokat fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján terjedt. A magyar népköltészet műfajához tartozik a népmese a monda és a ballada.

A magyar népmesék, a népművészet, a népzene különleges képi világának, a mesélők természetes előadásmódjának köszönhetően sajátos élményben részesülhet a néző.

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados – évezredes – használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket”. 

Kodály Zoltán

 

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Nóta és dalverseny

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség