Fotó: Internet
2022. november 20.

Népdal és népköltészet hete

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete.

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete. A Kárpát-medence magyarok lakta területein is, ahol magyar közösségek élnek, ilyenkor ünnepelik a legszebb hagyományainkat őrző meséket, dalokat. Novemberben ezért a hagyományok őrzők évről évre megpróbálják feleleveníteni legszebb meséinket, énekeinket.

A magyar népdal a magyar népzene legősibb formája, amely érzelmeket, gondolatokat fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján terjedt. A magyar népköltészet műfajához tartozik a népmese a monda és a ballada.

A magyar népmesék, a népművészet, a népzene különleges képi világának, a mesélők természetes előadásmódjának köszönhetően sajátos élményben részesülhet a néző.

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados – évezredes – használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket”. 

Kodály Zoltán

 

Cikkek hasonló témában:

2022.június 29.
Nóta és dalverseny
A hétvégén a Czibak Imre dalkör tagjai szép eredményekkel tértek haza Nógrádból.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!