Fotó: Facebook
2023. január 5.

Nyílik a hóvirág

Szinte országosan megfigyelhető, hogy elkezdtek kinyílni a hóvirágok.

Január elején több helyen is megdőltek a melegrekordok és azóta is az átlag feletti a hőmérséklet. Az enyhe tél következtében számos növény virágzása elkezdődött, lepkék, méhek is előjöttek. Az elmúlt napokban szinte országosan megfigyelhető, hogy előbújtak a hóvirágok.

Az enyhe idő sajnos egyre több növényt összezavarhat, az állatok viselkedése is sok esetben megváltozik a klímaváltozás miatt. A növényi kórokozóknak, kártevőknek viszont segít a tavaszias időjárás, ami a későbbiekben problémákhoz vezethet.

A hóvirág egy 21 fajból álló növénynemzetség, amely az amarilliszfélék családjába tartozik, hazánkban négy fajtája található meg. Ezek a pompás (Galanthus elwesii), a redőslevelű (Galanthus plicatus), a levantei (Galanthus fosteri), és a kikeleti hóvirágok (Galanthus nivalis).

A legelterjedtebb nálunk a kikeleti hóvirág, amely őshonos Magyarországon. A kikeleti hóvirágról fontos tudni, hogy az egész Európai Unióban védettnek számít, itthon a természetvédelmi értéke 10.000 forint, szedése, gyűjtése nem megengedett. A hóvirág 10-20 cm magas, hagymás, évelő növény. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló szára, fehér virága van. Kevéssé köztudott, de a hóvirág hagymája mérgező. Nyirkos erdőkben, ligetekben, tápanyagban gazdag helyeken található. Az egyik legkorábban virágzó növények közé tartozik.

Cikkek hasonló témában:

2023.január 27.
Hóvirág az óvodában
Óvodánk előkertjében kinyílt a tavasz első virága a hóvirág.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!