Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Kultúra
Nyílik a hóvirág
Fotó: Facebook
Szinte országosan megfigyelhető, hogy elkezdtek kinyílni a hóvirágok.

Január elején több helyen is megdőltek a melegrekordok és azóta is az átlag feletti a hőmérséklet. Az enyhe tél következtében számos növény virágzása elkezdődött, lepkék, méhek is előjöttek. Az elmúlt napokban szinte országosan megfigyelhető, hogy előbújtak a hóvirágok.

Az enyhe idő sajnos egyre több növényt összezavarhat, az állatok viselkedése is sok esetben megváltozik a klímaváltozás miatt. A növényi kórokozóknak, kártevőknek viszont segít a tavaszias időjárás, ami a későbbiekben problémákhoz vezethet.

A hóvirág egy 21 fajból álló növénynemzetség, amely az amarilliszfélék családjába tartozik, hazánkban négy fajtája található meg. Ezek a pompás (Galanthus elwesii), a redőslevelű (Galanthus plicatus), a levantei (Galanthus fosteri), és a kikeleti hóvirágok (Galanthus nivalis).

A legelterjedtebb nálunk a kikeleti hóvirág, amely őshonos Magyarországon. A kikeleti hóvirágról fontos tudni, hogy az egész Európai Unióban védettnek számít, itthon a természetvédelmi értéke 10.000 forint, szedése, gyűjtése nem megengedett. A hóvirág 10-20 cm magas, hagymás, évelő növény. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló szára, fehér virága van. Kevéssé köztudott, de a hóvirág hagymája mérgező. Nyirkos erdőkben, ligetekben, tápanyagban gazdag helyeken található. Az egyik legkorábban virágzó növények közé tartozik.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Intézményi hírek
Hóvirág az óvodában

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség