Üdvözöljük!

Ma 2024. May 25. Saturday Orbán névnap van.
Kultúra
Október 5. – Ezen a napon született Xantus János.
Fotó: Internet
Nemzetőr, világot járt kutató, a Budapesti Állatkert első igazgatója, és gyerekkorunk egyik regényhősét is róla mintázták.

Kétségtelenül az egyik legnagyobb magyar utazó, felfedező és tudós. Kevesen tudják, hogy eredetileg nem a természettudományok érdekelték, jogot tanult és a kényszer vitte a tudományos pályára. Kalandos élete volt, bejárta Észak-Amerikát, Ázsiát, növényeket és állatokat gyűjtött, preparált. Az általa alapított Budapesti Állat- és Növénykert első igazgatója.

A szárazföldi kutatásai mellett tengeráramlatokat is vizsgált, akadémiai székfoglalóját is tengerhez kapcsolódó témakörben tartotta. Biológiai gyűjteménye mellett néprajzi gyűjtései is elismerésre méltóak, ezek alapozták meg a későbbi Néprajzi Múzeumot.

Munkájának tudományos elismerésén kívül a világirodalomba is bekerült, Karl May állítólag az emlékiratai alapján, azok egyes elemeit felhasználva, mintázta meg gyermekkorunk indiánregényeinek az egyik hősét Old Shatterhand-ot.

Az egyik utolsó polihisztor, igazi világpolgár volt.

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Vadállatok a faluban
Kultúra
Állatvilág ősszel
Kultúra
Az állatok világnapja

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség