Üdvözöljük!

Ma 2024. April 19. Friday Emma névnap van.
Kultúra
Szaloncukor története
Fotó: Neczpál János
Kedves kis történet kapcsolódik a szaloncukor eredetéhez.

Ahogyan korábban is írtunk róla a szaloncukor egy szalonról kapta a nevét. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek, innen ered az elnevezése: szaloncukor. A fondant-cukor cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosodott massza volt.

A szaloncukor becsomagolása egy kedves francia történet. A  francia forradalom után, Lyonban élt egy Papillot nevű cukrászmester, akinek az inasa szerelmes lett egy nőbe. A férfi sajátos módját választotta az udvarlásnak: papírdarabkákra szerelmes üzeneteket írt, ezekbe csomagolt valamilyen édességet adta oda a hölgynek. Papillot úr észrevette, hogy valaki dézsmálja a készletet, majd rajtakapta az inast. Megtetszett neki az ötlet, és elkezdett egyenként becsomagolt nassokat árulni, a papír belső felén pedig mindig valamilyen bölcsességet vagy viccet olvashatott a vásárló.

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a gépi előállítással. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a fényes sztaniolpapírba. A szaloncukor csomagolásánál a cukorka papírjának berojtozása kézzel történt, amit a cukrászinasok végeztek.

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Mitől szalon a cukor?
Kultúra
Az év szaloncukra 2022

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség