Üdvözöljük!

Ma 2024. May 30. Thursday Janka, Zsanett névnap van.
Kultúra
Szerencsehozó szilveszteri ételek
Fotó: Internet
Mi az, amit egyél és mi az, amit ne egyél szilveszter napján.

Amit szilveszteri ételként főként ajánlanak, az a malacsült, hisz az újévi szerencse egyik fő szimbóluma a malac. „Az orrával előre túr, a jövőbe mutat és közben még a szerencsét is kifordítja a földből.”  A magyarok egyebként leginkább virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként a svédek sertéscsülökként fogyasztják.

A káposzta is a szerencsehozó ételek közé sorolható. A zöld leveles zöldségek a papírpénzt szimbolizálják, így lehetőleg minél többet kell belőle fogyasztani az újév első napján. Így nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél is fogyasztható szilveszterkor.

A magyar hagyomány szerint a halat enni nem túl szerencsés, hisz elúszik a szerencsénk. Van, aki szerint, ha még az óéveben esszük, az jót jelent, hiszen vele együtt elúsznak a mögöttünk hagyott év sikertelenségei. Viszont ha az Újév első napján eszünk belőle, a jövőben ránk váró szerencsénket hagyjuk elúszni.

A lencse, a bab, a borsó is szerencsés. A magyaroknál főként a lencsefőzelék és a lencseleves a tipikus újévi étel. A lencse a sok apró szemével a gazdagság és a bőség szimbóluma. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb gazdagság vár ránk az évben. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot, Koreában rizzsel készített levest, Brazíliában pedig lencse és rizs is esznek ezen a napon.

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Éjfélhez közeledve, megeszik a mazsola szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, s a szőlőszem édessége vagy savanyúsága pedig előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A fánkok, rétesek is néhol a szilveszteri menük tagja. A rétes hosszúsága a jövőbeni szerencsénk  hosszát  jelképezi. A fánk a kör alakjával a teljességet, az egységet szimbolizálja.

Vannak bizonyos ételek, amiket nem ajánlott szilveszterkor fogyasztani. Ezek pedig a szárnyasok, hisz elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük fogyasztani.

„Fontos megjegyezni, hogy a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon.”

Címkék:

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Kultúra
Szilveszteri babonák, hiedelmek

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség