Fotó: Internet
2022. december 30.

Szerencsehozó szilveszteri ételek

Mi az, amit egyél és mi az, amit ne egyél szilveszter napján.

Amit szilveszteri ételként főként ajánlanak, az a malacsült, hisz az újévi szerencse egyik fő szimbóluma a malac. „Az orrával előre túr, a jövőbe mutat és közben még a szerencsét is kifordítja a földből.”  A magyarok egyebként leginkább virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként a svédek sertéscsülökként fogyasztják.

A káposzta is a szerencsehozó ételek közé sorolható. A zöld leveles zöldségek a papírpénzt szimbolizálják, így lehetőleg minél többet kell belőle fogyasztani az újév első napján. Így nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél is fogyasztható szilveszterkor.

A magyar hagyomány szerint a halat enni nem túl szerencsés, hisz elúszik a szerencsénk. Van, aki szerint, ha még az óéveben esszük, az jót jelent, hiszen vele együtt elúsznak a mögöttünk hagyott év sikertelenségei. Viszont ha az Újév első napján eszünk belőle, a jövőben ránk váró szerencsénket hagyjuk elúszni.

A lencse, a bab, a borsó is szerencsés. A magyaroknál főként a lencsefőzelék és a lencseleves a tipikus újévi étel. A lencse a sok apró szemével a gazdagság és a bőség szimbóluma. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb gazdagság vár ránk az évben. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot, Koreában rizzsel készített levest, Brazíliában pedig lencse és rizs is esznek ezen a napon.

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Éjfélhez közeledve, megeszik a mazsola szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, s a szőlőszem édessége vagy savanyúsága pedig előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A fánkok, rétesek is néhol a szilveszteri menük tagja. A rétes hosszúsága a jövőbeni szerencsénk  hosszát  jelképezi. A fánk a kör alakjával a teljességet, az egységet szimbolizálja.

Vannak bizonyos ételek, amiket nem ajánlott szilveszterkor fogyasztani. Ezek pedig a szárnyasok, hisz elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük fogyasztani.

“Fontos megjegyezni, hogy a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon.”

Cikkek hasonló témában:

2022.december 31.
Szilveszteri babonák, hiedelmek
Több szilveszteri babona és hiedelem is köztudott, hogy mit tegyél és mit ne tegyél az év utolsó és első napján, ezek közül most párat összegyűjtöttünk.

Címkék:

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!