Üdvözöljük!

Ma 2024. June 14. Friday Vazul névnap van.
Kultúra
Tehetünk érte!
Fotó: Internet
Az egyéni energia-takarékosság igazából nem lehetetlen, csak kényelmetlen egy kicsit.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai szankciók árnyékában mindenkinek tenni kellene azért, hogy némi önkorlátozással mérsékelje az energiafelhasználását. Ez a jövőben még nagyon fontossá válhat! Ráadásul mindez nem is annyira bonyolult, csak a 21. század kényelmi vívmányainak a használatát kellene csökkenteni:

  • A légkondi inkább kényelmi kérdés, mint létszükséglet, egy modern lakás nyári áramfelhasználásának nagy részéért felelős. Aki teheti, használja kevesebbet, vagy idén nyáron bírja ki nélküle!
  • Településen belül célszerű visszaállni a kerékpáros vagy gyalogos közlekedésre, pusztán kényelemből, lustaságból, vagy időspórolásból nem kellene gépkocsival közlekedni!
  • Érdemes lekapcsolni a lakásban a felesleges fogyasztókat, amik készenléti állapotban vannak (például TV), és akkor is fogyasztják az áramot, amikor nincs otthon senki!
  • Fokozottan kellene figyelni a felkapcsolva felejtett világításra, az elektromos eszközök használatára, és sokat lehet spórolni a melegvízzel, akár mosogatásról, akár zuhanyzásról legyen szó! Éjszaka, alvás közben (amikor úgyse használja senki) érdemes kikapcsolni az okostelefonokat!
  • Aki csónakból horgászik, az elektromos motor helyett kipróbálhatja ismét az evezőt!

 

Ez csak néhány egyszerű ötlet az energiatakarékos életre, és a felesleges pazarlás megszüntetése mellett hasznos a pénztárcának is, sőt egyes javaslatok még az egészségnek is jót tesznek (kerékpár, evezés). Vagyis nem olyan rettenetes, szerte a világban ennél drasztikusabb megoldásokkal is próbálkoznak, néhány német város például a közvilágítás idejének a rövidítésévek próbálja mérsékelni az energia felhasználását.

Annak ellenére, hogy az ilyetén takarékosság része a valódi fenntarthatóságnak, valamint a bolygónak is jót tesz, sok szempontból visszalépésnek tűnik, ha feladjuk a XXI. század kényelmét. De az idősebbeknek ez csak gyerekkoruk nosztalgiája, egy retro időutazás a fiatalkorukba, a fiataloknak pedig történelmi kaland kipróbálni hogyan éltek apáik, nagyapáik! Amikor még nem is volt légkondi, amikor alapértelmezett volt, hogy a falun belül biciklivel vagy gyalog járt az is, akinek volt kocsija, a horgászok többsége csak álmodott egy villanymotorról, és a háztartások többségében alig volt elektromos árammal működő háztartási gép, napjaink rengeteg elektromos kütyüjéről nem is beszélve.

Nem csak takarékosság, kicsit talán kihívás is, részben vagy egészben részt venni ebben a retro időutazásban, és minden szempontból hasznosabb, mint a Facebook vagy TikTok egynémely kihívása.

Ha sokan vállalják az önkorlátozást, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a család, a település, az ország energiafelhasználását, ugyanaz az energia-mennyiség tovább lesz elég, a klímavédelemért is teszünk, és a gazdaság számára tragikus európai szankciókat is mérsékelhetjük.

Mindössze egy kis egyéni kényelmetlenséget kell vállalni!

Ki csatlakozik?

Megosztás

Facebook
Skype
WhatsApp
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó hírek

Települési hírek
Villámkérdés – Mi a helyzet az energetikai lehetőségeinkkel?
Kultúra
A kávé világnapja
Települési hírek
Bicogó Maraton

Bejelentés

A településen észlelt problémákat bejelentheti az alábbi űrlap kitöltésével. Kérjük valós adatokat használjon, amin ügyintézőnk szükség esetén felveheti Önnel a kapcsolatot az adott probléma kivizsgálásánál.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat

Elérhetőség:
5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.
Telefon: 06 56 477 001
Email: hivatal@cibakhaza.hu

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8:00 – 12:00, 13:00 – 16:00 óráig
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00 óráig
Csütörtök: 8:00 – 12:00 óráig
Péntek: 8:00 – 12:00 óráig

Távsegítség