Tehetünk érte!
Az egyéni energia-takarékosság igazából nem lehetetlen, csak kényelmetlen egy kicsit.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos európai szankciók árnyékában mindenkinek tenni kellene azért, hogy némi önkorlátozással mérsékelje az energiafelhasználását. Ez a jövőben még nagyon fontossá válhat! Ráadásul mindez nem is annyira bonyolult, csak a 21. század kényelmi vívmányainak a használatát kellene csökkenteni:

  • A légkondi inkább kényelmi kérdés, mint létszükséglet, egy modern lakás nyári áramfelhasználásának nagy részéért felelős. Aki teheti, használja kevesebbet, vagy idén nyáron bírja ki nélküle!
  • Településen belül célszerű visszaállni a kerékpáros vagy gyalogos közlekedésre, pusztán kényelemből, lustaságból, vagy időspórolásból nem kellene gépkocsival közlekedni!
  • Érdemes lekapcsolni a lakásban a felesleges fogyasztókat, amik készenléti állapotban vannak (például TV), és akkor is fogyasztják az áramot, amikor nincs otthon senki!
  • Fokozottan kellene figyelni a felkapcsolva felejtett világításra, az elektromos eszközök használatára, és sokat lehet spórolni a melegvízzel, akár mosogatásról, akár zuhanyzásról legyen szó! Éjszaka, alvás közben (amikor úgyse használja senki) érdemes kikapcsolni az okostelefonokat!
  • Aki csónakból horgászik, az elektromos motor helyett kipróbálhatja ismét az evezőt!

 

Ez csak néhány egyszerű ötlet az energiatakarékos életre, és a felesleges pazarlás megszüntetése mellett hasznos a pénztárcának is, sőt egyes javaslatok még az egészségnek is jót tesznek (kerékpár, evezés). Vagyis nem olyan rettenetes, szerte a világban ennél drasztikusabb megoldásokkal is próbálkoznak, néhány német város például a közvilágítás idejének a rövidítésévek próbálja mérsékelni az energia felhasználását.

Annak ellenére, hogy az ilyetén takarékosság része a valódi fenntarthatóságnak, valamint a bolygónak is jót tesz, sok szempontból visszalépésnek tűnik, ha feladjuk a XXI. század kényelmét. De az idősebbeknek ez csak gyerekkoruk nosztalgiája, egy retro időutazás a fiatalkorukba, a fiataloknak pedig történelmi kaland kipróbálni hogyan éltek apáik, nagyapáik! Amikor még nem is volt légkondi, amikor alapértelmezett volt, hogy a falun belül biciklivel vagy gyalog járt az is, akinek volt kocsija, a horgászok többsége csak álmodott egy villanymotorról, és a háztartások többségében alig volt elektromos árammal működő háztartási gép, napjaink rengeteg elektromos kütyüjéről nem is beszélve.

Nem csak takarékosság, kicsit talán kihívás is, részben vagy egészben részt venni ebben a retro időutazásban, és minden szempontból hasznosabb, mint a Facebook vagy TikTok egynémely kihívása.

Ha sokan vállalják az önkorlátozást, akkor jelentősen lehetne csökkenteni a család, a település, az ország energiafelhasználását, ugyanaz az energia-mennyiség tovább lesz elég, a klímavédelemért is teszünk, és a gazdaság számára tragikus európai szankciókat is mérsékelhetjük.

Mindössze egy kis egyéni kényelmetlenséget kell vállalni!

Ki csatlakozik?

Füstös Gábor
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További hírek

Intézményi hírek
Települési hírek
Települési hírek

Programok

Szent István Ünnepe 2022

2022. augusztus 20.

Roma Kultúra Napja 2022

2022. július 23.

Ringató

2022. július 22.