Fotó: Kiss Henrik Ferenc
2022. augusztus 23.

Településünk régmúltja I.

Bemutatjuk Kiss Henrik Ferencet.

Milyen iskolába jársz, szeretnél ez irányban továbbtanulni?

2020-ban kezdtem el Szegeden a régészet tanszéken tanulni, de közben már megvolt a kapcsolatom a szolnoki múzeummal. A Szegedi Tudományegyetemen következő tanévben kezdem meg az alapszakos harmadévet. Őskor – népvándorláskor szakirányon vagyok, de természetesen a középkor-kora, az újkor is éppúgy tűzbe hoz. A régészet mellett érdekel a természet az ökológia és a paleontológia is. Egyéb dolgok is vonzanak, szeretnék emberekkel foglalkozni, valamilyen menedzseri állást keresni. Érdekel az emberi kultúra a pszichológia, hogyan lettünk azzá, akik ma vagyunk, hogyan alakul ki az egész, mennyi apró véletlen játszik közbe az életünkben.

Gyűjtésed során mely tárgy volt a legrégibb, melyikre vagy a legbüszkébb?

 

A legrégebbeik a Kr.e. 6000-5500 körüli időszakból származó, a korai neolit korszakban élt Körös-kultúrához kapcsolható leletek. Ezek főleg kerámiaedény és kőeszköz töredékek. A legbüszkébb egy kora vagy középső-bronzkori balta öntőformára vagyok, amiből viszonylag kevés van az országban. Amire még büszke vagyok, egy Rákóczi Ferenc 1706-os rézpénzre más néven polturára, illetve egy kelta üvegkarperec töredékre, ami a környéken eddig nem volt ismert. Az általam talált szebb tárgyak sajnos nem Cibakháza területéről származnak, de ez nem jelenti azt, hogy szegényebb lenne a településünk története csupán azt, hogy egyszerűbb leletekre lehet számítani. Fontos megjegyezni, hogy amiket találok azok nem az enyémek, hanem a közösségé! Nem a fióknak gyűjtöm a tárgyakat a magam hasznára, hanem az adott gyűjtőkörre szakosodott intézmény részére.

Milyen volt az első kutatásod?

 

Az első kutatásom véletlenszerű volt. Nem is nevezném kutatásnak inkább egy szerencsés véletlennek. 2020-ban Tiszaföldváron egy pontján, elszórtan leleteket találtam, ezeket jelentettem be a szolnoki múzeumnak. Nem tudtam először mik azok, de ott és abban a pillanatban nagy örömmel és kíváncsisággal vettem őket a kezembe. A nap végére sikerült kiderítenem, hogy Magyarország legkorábbi földművelőinek régészeti kultúrájához köthetőek, mégpedig a Körös-kultúrához. A leletek a szolnoki Damjanich János Múzeumba kerültek.

Később folytatjuk…

Cikkek hasonló témában:

2022.augusztus 29.
Településünk régmúltja II.
Bemutatjuk Kiss Henrik Ferenc régészeti kutatásait.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!