Fotó: Sárai Kitti
2022. október 10.

Tények és legendák a Titanic túlélőiről

A nyilvánosság egyik előnye, hogy segíthet tisztázni a homályos foltokat.

A „Titanic túlélőkkel” kapcsolatos cikkünk, illetve a szoljon.hu-n megjelent velem készített interjú után, sokakban merültek fel a kérdések, ellentmondások. Korábban is írtunk róla, hogy mi sem tudjuk biztosan a teljes történetet, hisz vannak homályos foltok, de egy biztos, hogy nem a Titanicon utazott a házaspár.

Cikkünk itt olvasható.

Volt, aki érzelmi alapon, más a tényekre hivatkozva szólt hozzá a cikkekhez. Voltak, akik egyetértetek azzal kapcsolatosan, hogy ők is úgy tudják, hogy a Weress házaspár nem utazott a Titanicon, volt, aki félreérthette a szoljon.hu cikkét, mert valószínűleg nem olvasta az első két cikkünket a Cibaki Hírek Online oldalunkon. Itt korábban leírtuk, hogy nem csak az egykori szülőotthonban lakott a Weress házaspár, hanem egy másik házba lettek kitelepítve (ezt nevezzük „Titanic ház”-nak), ahol egy helységben éltek. Volt, aki Dr. Kertész Dénes írását a Cibaki Hírek újságban olvasta el régen, úgy emlékezve, mintha Dr. Kertész Dénes csak eljátszana a gondolattal, de nem állította biztosra, hogy a Titanicon utazott a házaspár.

Ismét átolvastuk a Cibaki Hírek régi cikkét (1992. június – Gondolatok a Titanicról). Dr. Kertész Dénes úgy fogalmaz, hogy Zoltán bácsival a beszélgetéseik során a mozaikdarabkáiból állt össze a kép, írása arra utal, hogy szerinte rajta utaztak a Titanicon. 1953-ban ősszel mikor megismerték egymást, Zoltán bácsi 75 éves volt. Lehetséges, hogy ő a Southern Titanic-ról beszélt? Csak a Titanic megnevezést használta?

Az tény, hogy nagyon szerettek utazni, több hajón is megfordulhattak, hisz a Weress házaspár a II. világháború előtt jómódúnak számított. Úgy gondoljuk, ha a Titanicon szerettek volna utazni, akkor nagy valószínűséggel rajta lettek volna az utaslistán.

Továbbra sem tudjuk pontosan, hogy melyik hajószerencsétlenséget élték túl, de egy biztos, és ez a levelekből kiderült, a házaspár nem a Titanicon utazott. Természetesen az új kapott információk miatt tovább folytatjuk a nyomozást.

Weress Zoltán távoli rokonát, aki a közösségi oldalon hozzászólt a cikkhez, igyekszünk megkeresni, hisz nála van az eredeti példánya a leveleknek, amikből kiderülhetne a teljes igazság.

Cikkek hasonló témában:

2022.október 4.
Kiderül-e egyszer a teljes igazság a Titanic ügyben?
Olvasói információ alapján folytattuk az oknyomozást.
2022.szeptember 29.
Olvasói vers
Oláh István Kutatnám lelkedet című versét osztotta meg velünk.
2022.szeptember 13.
A „Titanic ház”
Utánajártunk a cibakházi Titanic ház történetének.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!