Fotó: likebalaton.hu
2022. október 14.

Újratervezés

Földrajzi ismeretek nélkül kár nekiindulni a nagyvilágnak.

Érdekes hírt közölt tegnap az Index. Egy Németországban élő afgán férfi a Balatonon lopott csónakkal akart Olaszországba evezni, de a földrajzi ismeretei mellett az evezni tudásával is baj lehetett, mert a túlsó partig sem jutott el. A dolog érdekes vetülete, hogy mindezek mellett végig azt hitte, Csehországban van…

Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy kabaréjelenetbe illő történet.

Ezen felül azért van még néhány szempont, ami miatt elgondolkoztató az eset.

Mindenképpen érdemes megemlíteni a részletes földrajzi ismeretek hiányát. Az, hogy Közép-Európán belül nem tudja hol van, még nem kirívó, más országok állampolgáraival is elő szokott fordulni, hogy például összekeverik Budapestet Bukaresttel. Az, hogy Afganisztánból érkezve nincs sok fogalma a hajózásról, és balatoni csónakkal próbálna átkelni az Adrián – mert hol máshol vezetne vízi út Olaszország felé – még mindig nem kardinális probléma egy tengertől távol élő nép képviselőjétől.

Na de az, hogy térkép, iránytű, stb., nélkül indul útnak és vélhetően már a földrajzórákon sem figyelt, és a megfelelő nyelveket sem beszélte, hogy valakitől útbaigazítást kérjen, az már kardinális probléma.

Most egy szót azért feltétlenül meg kéne tanulnia jó néhány nyelven, ha megint neki akar indulni:

Újratervezés…

Szüksége lesz rá… Meg talán egy GPS-re is…

Cikkek hasonló témában:

Nem található kapcsolódó cikk

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Nyomtatás

Cibakháza Nagyközség

Kövess minket Facebookon is!